-
Óvodapedagógus
-
takarító
-
karbantartó
-
gipszkartonozás, szárazépítés
-
Kőműves
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Eladó - Webshop Eladó / Ügyfélszolgálatos
2025. 01. 13
-
People Services Team Lead
2025. 01. 14
-
CNC gépkezelő
2025. 01. 14
-
CNC gépkezelő
2025. 01. 13
-
Eladó (Veszprém)
2025. 01. 13
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Ha a nyár izgalmas ízeit meg akarjuk őrizni az unalmas téli napokra, bizony most kell megdolgoznunk érte. Nézzünk néhány nem hétköznapi receptet!
Naspolyalekvár
A dércsípte, érett naspolyát főzzük vízben puhára, majd - hogy megszabaduljunk erős héjától - szitán törjük át. Fél kiló áttört gyümölcshöz kb. 30 deka cukrot számoljunk. Főzzük sűrűre a masszát, de használhatunk zselésítőt is. A kész lekvárt kihűlve töltsük üvegekbe.
Szőlőlekvár
Ha el tudunk kobozni a terményét féltő borosgazdától egy kosár fekete szőlőt, abból különleges lekvárt főzhetünk. Tisztítsuk meg csumájától a szőlőt, majd addig főzzük, amíg teljesen szét nem főtt. Ezután vegyük le a tűzről, és sűrű tésztaszűrőn passzírozzuk át. Majd öntsük vissza a lábosba és folytonos keverés mellett főzzük híg lekvárrá.
Szilvalekvár tepsiben
Egyszerű recept: zsírozzuk ki a tepsit, hogy ne égjen bele teljesen a szilva, majd kb. 7 kiló mosott, magozott szilvát terítsünk az aljába. A tetejére szórjunk kb. fél kiló cukrot, majd locsoljuk meg egy kis ecettel, vagy facsarjuk rá egy-két citrom levét: ez az ízét és a színét is intenzívebbé teszi.
A sütőben annyi ideig kell sütni a masszát, ahány kiló szilvából készül a lekvár - esetünkben minimum 7 óra hosszan. Közben nem kell kevergetni. A tűzhely közepes lángon legyen, hogy rotyogjon a szilva. Ha túl alacsonyan sütjük, akkor túl híg marad, míg ha túl erős a láng, akkor kimoshatatlanul leéghet. Ebből a mennyiségből kb. 5 üveg sűrű, nem túl édes, de nagyon zamatos szilvalekvár készül.