-
takarító
-
Autóalkatrész értékesítő
-
Műszaki ügyintéző
-
karbantartó
-
Reptéri adminisztrátor és rakodó
-
Kőműves
-
Állásajánlat
-
Targoncavezető (CE) targoncával
2024. 10. 08
-
Laboráns | Tiszafüred
2024. 10. 07
-
Közbeszerzési referens
2024. 10. 09
-
Diákmunka A Gyöngyösi Mekiben®
2024. 10. 09
-
Személyes Ügyfélkapcsolati munkatárs (Miskolc, Eger, Kazincbarcika, Ózd)
2024. 10. 09
-
Szállodai Sales Manager
2024. 10. 09
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Jó tanácsok borválasztáshoz
Kezdésnek egy pár tradícionális magyar szabály, ami szinte minden borozóban, pincészetben is megtalálható:
- Bort sose igyál éhgyomorra!
- Borivás előtt ne egyél édes ételeket!
Ügyelj a borfajták hőmérsékletére! - Bort mindig megfontoltan, lassan igyál!
- Apró kortyokkal élvezd a bor zamatát!
- A nemes borokat csak tisztán igyad!
- Tarts mértéket borivásban!
- Jobban ízlik a bor, ha közben eszel is!
- Szeresd, de légy erősebb a bornál!
- Borivás közben gondolj arra, hogy mennyi verejtékes, nehéz munka van egy pohárnyi magyar borban!
Mit kínáljon és igyon az, aki ad a minőségre?
A vörös borokat illetően a Merot és a Cabernet Franc is közkedvelt a Cabernet Sauvignon-on kívül. A házasított Cuvée borok szintén nagyon kellemesek.
A fehér boroknál a Chardonnay, és a könnyebb fehérek mellett a furmint lesz egyre közkedveltebb. A nyári esték elengedhetetlen szereplője a Rosé, ezen belül is van többféle, alkalomhoz és étkezéshez illően. Lehet választani testes, vagy üde, enyhén szénsavas, és fröccsnek való közül.
Az legfrissebb nemzetközi trendet még nem tudhatjuk, de mostanáig a 2004-es Brunello di Montalcino, a toszkán Tua Rita, Sassicaia, a burgundiai Échezeaux nagyon méltatott borok az értők körében.
Jó kritikát kapnak Ausztria fehér borai, például a Wachau.
A trendeket nem árt tudni, ha szeretnénk valakit lenyűgözni, vagy ünnepelni, de a legfontosabb hogy szeressük a bort, amit iszunk - ahogy azt a borivók parancsolatai között is olvashattuk - és igyekezzünk ne csak ételekhez, hanem az összejövetelekhez is megfelelő bort választani:
- Baráti összejövetelekhez meleg időben a friss, karakteres borok, esetleg fröccsök illenek.
- Hideg időben, érlelt vörös óborok, vagy forraltbor a leghangulatosabb.
- Randevúra- vagy olyan vacsorára, ahol jó benyomást szeretnénk kelteni - illatos fehér- vagy rozébort érdemes kínálni.
- Fontos vendég tiszteletére minőségi óbort nyissunk ki.
- Ünnepek alkalmával a gyöngyöző bor és a pezsgő az ildomos.
- Üzleti, vagy szakmai találkozók alkalmával minőségi vörösborok, és diszkrét illatú, zamatos tájjellegű fehér borok keltenek jó benyomást.
- Barátnők találkozóján, összejövetelén lágy, könnyű, édes borokkal vagy likőrborral lehet feldobni a hangulatot.