-
Betonelemgyártó-ács
-
Kereskedelmi vezető, félpótkocsi értékesítő
-
Masszőr Hölgy kolléganőt keresek Hévízi munkahelyre.
-
Traktoros (tolólapos)
-
Shop eladó
-
Tejelő szarvasmarha telep- Műszakvezetői állás
-
gipszkartonozás, szárazépítés
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Gyártástámogató hegesztőmérnök
2024. 07. 26
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Operátor / árufeltöltő
2024. 07. 27
-
Quality Control Specialist
2024. 07. 27
-
Project Coordinator
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![Így készítsünk mézeskalácsot egyszerűen 10 perc alatt!](https://www.edenkert.hu/megeheztel/2520/nagykep_916x515/hogyan-keszitsunk-mezeskalacsot-10-perc-alatt-.jpg)
A mézeskalács készítése feltehetőleg egyidős a méz használatával. Hazánkban az Árpád-házi királyok idején a kolostorokban készítettek mézes süteményeket. Mára szinte összefonódott a téllel és ahogy a szaloncukor, úgy a mézeskalács is a karácsonyi időszakban a legkedveltebb. Lássuk, hogyan készíthetjük el olcsón és gyorsan!
Mézeskalács recept
Hozzávalók:
- 1 dl méz
- 1,5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 zacskó mézeskalács fűszer (ha nincs, akkor 1/2 evőkanál gyömbér, 1/2 evőkanál szegfűszeg és 1/2 evőkanál fahéj)
- 1/2 evőkanál szódabikarbóna
- 45 dkg liszt
- 12 dkg cukor
A mézeskalács tésztájának elkészítése:
Egy lábasba 1 dl mézet, 1,5 dl tejet, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 csomag mézeskalács fűszer keveréket, vagy fél evőkanál gyömbért, szegfűszeget valamint 5 dkg vajat összekeverünk. A tűzhelyen fölmelegítjük, amíg a méz és a vaj fel nem olvad benne.
Egy tálban összekeverünk 45 dkg lisztet, 12 dkg cukrot, fél evőkanál szódabikarbónát (levegőssé, könnyűvé teszi a tésztát), majd hozzáöntjük a felmelegített vajas-mézes fűszerkeveréket.
Összedolgozzuk a fűszeres tésztát. Igény szerint tehetünk hozzá rumaromát is, így az íze az intenzívebb lesz.
A tészta akkor jó, ha jól formázható állagúra összeáll, ezért, ha szükséges igény szerint öntsünk hozzá egy kis tejet, miközben gyúrjuk.
Ezután a kész tésztát csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőszekrénybe egy napra pihenni.
Másnap - a mézeskalács formák kiszúrása:
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztát kinyújtjuk, kb 3 mm vastagságúra, és mintákat szaggatunk belőle.
Tipp: a maradék tésztából kis puszedliket készíthetünk, amit cukormázzal, dióval, mogyoróval díszíthetünk.
A kiszaggatott formákat a sütőpapírral kibélelt tepsibe rendezzük - szellősen, mert a tészta térfogata sülés közben megnövekszik. A sütőben 180 C-on 8-10 percig sütjük.
![mezeskalacs_diszitese mezeskalacs_diszitese](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/2520/mezeskalacs_diszitese.jpg)
Amint kihűlt, tetszés szerint színes cukormázzal, bevonattal díszítjük.
A mézeskalács házikó így készül:
![mezeshaz mezeshaz](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/2520/mezeshaz.jpg)