-
Varrónő
-
Technikus / Állványszerelő
-
óvodapedagógust/ dajka
-
Könyvelő
-
Alumínium szerkezet szerelő
-
Partnereinknek munkatársakat keresünk
-
Labor asszisztens
-
Adminisztrátor
2022. 06. 28
-
Targoncavezető - Raktáros
2022. 06. 28
-
Full-Stack Developer
2022. 06. 27
-
Projekt előkészítő mérnök
2022. 06. 28
-
Nemzetközi vezetői asszisztens
2022. 06. 28
-
Minőségellenőr-Szügy
2022. 06. 28
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »

A mézeskalács készítése feltehetőleg egyidős a méz használatával. Hazánkban az Árpád-házi királyok idején a kolostorokban készítettek mézes süteményeket. Mára szinte összefonódott a téllel és ahogy a szaloncukor, úgy a mézeskalács is a karácsonyi időszakban a legkedveltebb. Lássuk, hogyan készíthetjük el olcsón és gyorsan!
Mézeskalács recept
Hozzávalók:
- 1 dl méz
- 1,5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 zacskó mézeskalács fűszer (ha nincs, akkor 1/2 evőkanál gyömbér, 1/2 evőkanál szegfűszeg és 1/2 evőkanál fahéj)
- 1/2 evőkanál szódabikarbóna
- 45 dkg liszt
- 12 dkg cukor
A mézeskalács tésztájának elkészítése:
Egy lábasba 1 dl mézet, 1,5 dl tejet, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 csomag mézeskalács fűszer keveréket, vagy fél evőkanál gyömbért, szegfűszeget valamint 5 dkg vajat összekeverünk. A tűzhelyen fölmelegítjük, amíg a méz és a vaj fel nem olvad benne.
Egy tálban összekeverünk 45 dkg lisztet, 12 dkg cukrot, fél evőkanál szódabikarbónát (levegőssé, könnyűvé teszi a tésztát), majd hozzáöntjük a felmelegített vajas-mézes fűszerkeveréket.
Összedolgozzuk a fűszeres tésztát. Igény szerint tehetünk hozzá rumaromát is, így az íze az intenzívebb lesz.
A tészta akkor jó, ha jól formázható állagúra összeáll, ezért, ha szükséges igény szerint öntsünk hozzá egy kis tejet, miközben gyúrjuk.
Ezután a kész tésztát csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőszekrénybe egy napra pihenni.
Másnap - a mézeskalács formák kiszúrása:
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztát kinyújtjuk, kb 3 mm vastagságúra, és mintákat szaggatunk belőle.
Tipp: a maradék tésztából kis puszedliket készíthetünk, amit cukormázzal, dióval, mogyoróval díszíthetünk.
A kiszaggatott formákat a sütőpapírral kibélelt tepsibe rendezzük - szellősen, mert a tészta térfogata sülés közben megnövekszik. A sütőben 180 C-on 8-10 percig sütjük.

Amint kihűlt, tetszés szerint színes cukormázzal, bevonattal díszítjük.
A mézeskalács házikó így készül:
