-
Shop eladó
-
közjegyzőhelyettes
-
recepciós asszisztens magán egészségügyi intézményben
-
Traktoros (tolólapos)
-
Segédmunkás, kőműves
-
Szervezetfejlesztő talent
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Gyártás előkészítő mérnök
2024. 07. 27
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Targoncás
2024. 07. 27
-
Számviteli ügyintéző-kontroller
2024. 07. 27
-
Raktáros / targoncás
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![Elronthatatlan mézeskalács ház recept kezdőknek és haladóknak](https://www.edenkert.hu/megeheztel/2521/nagykep_916x515/hogyan-keszitsunk-mezeskalacs-hazikot---kezdoknek-es-haladoknak.jpg)
Jancsi és Juliska meséjében a Vasorrú bába is egy jól kimunkált mézeskalács házban lakott. Akik eddig visszariadtak a házépítéstől - mert attól tartottak, hogy bonyolult és munkaigényes dolog - egy egyszerűbb változatot mutatunk!
Mézeskalács házikó recept
A tészta receptje:
- 12,5 dkg margarin
- 12,5 dkg kristálycukor
- 25 dkg méz (akácméz)
Ezek keverékét egy edényben tegyük föl melegedni a tűzhelyre. Melegítés közben folyamatosan kevergetni kell, de csak addig, amíg a mézben felolvad a margarin. Ezután tegyük félre hűlni.
Egy másik tálban keverjünk össze: 1/2 kg lisztet, egy csomag mézes sütemény fűszerkeveréket, 1 sütőport, vagy 1 púpozott kanál szódabikarbónát és 1 tojást. Ezután adjuk hozzá a megmelegített mézes keveréket. Ha ez megvan, kézzel alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Ha kakaós mézeskalácsot szeretnénk, ilyenkor kell hozzáadni a kakaóport. A tésztát sütés előtt 1 nappal kell elkészíteni, hogy 1 napig letakarva hűtőben állhasson, mert frissen még nem formázható: nagyon ragad.
Mézeskalács házikó díszítése
Használhatunk hámozott mandulát, tökmagot, a tésztából formázott kis kockákat, cukorkát, dekorációs gyöngyöket és fontos a cukormáz is.
Mézeskalács házikó sablon
![Mézesház alaprajz](https://www.edenkert.hu/megeheztel-/mezeskalacs-haziko/2521/5/mezeshaz-alaprajz.jpg)
![Mézesház alaprajz](https://www.edenkert.hu/megeheztel-/mezeskalacs-haziko/2521/5/mezeshaz-alaprajz.jpg)
A tésztát estére már összegyúrtuk, 1 napra hűtőszekrénybe tettük, most félujjnyi vastagra kinyújtjuk.
A házikó részeit papíron megrajzoljuk, kivágjuk, és a tésztára helyezzük, majd késsel körbevágjuk a különböző formákat.
A ház alapja kb. 12x20 cm legyen, ehhez arányítsuk a többi elemet! (Nagyobb darabokkal nehezebb bánni.) Ha kész, az elemeket kivajazott tepsibe tesszük, a díszítéseket már ekkor helyezzük rá: a tésztából kis kockákat vágunk és abból tehetjük fel a cserepeket a házikóra, ha nudlikat formázunk, az kiváló lesz a szegélyeknek és az íves formáknak. A boltíves ablakot is így formázhatjuk. A háztetőt például cserepek helyett félbevágott mandulákkal szorosan végigrakhatjuk. (A mandulákból késsel nehéz vékonyabb szeleteket vágni, ezért gazdaságosabb szeletelt mandulát vásárolni!) Ezekkel, cukorkákkal, tésztakockákkal vagy cukorgyöngyökkel is díszíthetjük a házikó tetejét.
![Mézesház összeállítása](https://www.edenkert.hu/megeheztel-/mezeskalacs-haziko/2521/3/mezeshaz-osszeallitasa.jpg)
Végül egy egész tojást összekeverünk és bekenjük a ház elemeit. Előmelegített 160C-os sütőbe rakjuk, de résen kell lenni, mert gyorsan megég. Utána óvatosan egy deszkára helyezzük a kész darabokat hűlni. A cukrot lassú tűzön egy lábasban felolvasztjuk, karamellt készítünk, egy kevés vizet adunk hozza, hogy le ne égjen.
Ez lesz a „ragasztó". Gyorsan dolgozzunk vele, mert hamar megdermed, és legyünk óvatosak, mert a lecsöppenő forró karamell nagyon tud égetni!
Hosszú nyelű kanállal kenjük be az összeragasztandó éleket.
Mézekalács házikó összeállítása: ragasztási sorrend
Először az alaphoz ragasztjuk a két oldalt és a két homlokzatot, ezután illesztjük rá a két tetőoldalt, végül a gerincen végigfutó keskeny csíkot és a kis háromszög alakú homlokzati díszt. Ha melléfolyik a karamell, az sem baj, így is jól mutat a házikó.
![mezeshaziko mezeshaziko](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/2521/mezeshaziko.jpg)
Tipp: Ha az ablakokat kivágjuk, és a hátsó homlokzatot kihagyjuk, kis mécsest rejthetünk a házba.
![]() |
Ha nem megy túl jól a ragasztás, akkor is sikerélményünk lesz, ha alpesi házikót készítünk! Könyebben üsszeállítható és nagyon mutatós.
![]() |
Fiúk számára jóval "egyszerűbb" és praktikusabb a Mézeskalácsvár készítése:
![Mézesvár-mézeskalács](https://www.edenkert.hu/megeheztel-/hogyan-keszitsunk-mezeskalacs-hazikot---kezdoknek-es-haladoknak/2521/6/mezesvar.jpg)
Cukormáz mézeskalácsra
Hozzávalók:
- 1 tojásfehérje
- 200 g porcukor
Néhány jó tanács:
- A tojást tartsuk hűtőben – hidegen ugyanis keményebbre lehet verni, mintha szobahőmérsékletű lenne
- Robotgéppel verjükegy pár percig alacsony fokozaton, s amikor már kissé habossá válik, több részletben kanalazzuk hozzá a porcukrot!
- ezután kapcsoljuk magas fokozatra a habverőt, és kevejükd a habot addig, amíg a porcukor teljesen föl nem olvad és a tojáshab kemény nem lesz!
- habzsákba vagy sütőpapírból készített tölcsérbe, vagy nylon zacskóba téve és a sarkát kivágva díszíthetjük a sütiket, házikót!
Karácsonyra receptötlet:
![habcsk habcsk](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/2521/habcsk.jpg)