A legjobb cipóban sült húsvéti sonka recept
Sült sonkát sokan csak Húsvétkor fogyasztanak, pedig ez a cipóban sült sonka többször is kerülhetne asztalra, annyira finom!

A cipóban sült sonka receptje valószinűleg Németországból származik, de mi már honositottuk és minden évben ezt esszük Húsvétkor :)

A recept hozzávalói ( 6 személyre)

 

  • 1 db vöröshagyma
  • 60 dkg rozsliszt
  • 1 csapott kiskanál olaj
  • 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 5 dl víz
  • 2 zacskó instant élesztőpor
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 db tojás

 

A sonkához:

  • 1,5 kg füstölt sonka
  • 2 evőkanál búzakorpa

A Cumberland mártáshoz:

  • 1 db narancs
  • 20 dkg ribiszkekocsonya
  • 1 kiskanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál portói
  • só,
  • bors
  • őrölt gyömbér

 

cipóban sült sonka receptje

 

Elkészítés

A kenyértésztához készítsük el 2-3 nappal korábban a kovászt. Ehhez tisztítsuk meg a hagymát, és reszeljük le finomra. Keverjük össze 4 dkg rozsliszttel és 2-3 evőkanál vízzel. Tegyük lefedve hűvös helyre. Időnként keverjük meg.
A sonkát előző este áztassuk be egy vízzel teli nagy tálba. Másnap alaposan dörzsöljük be búzakorpával, majd öblítsük le forró vízzel.

Forraljunk egy nagy fazékban bőséges mennyiségű vizet, és tegyük bele a sonkát a bőrös oldalával felfelé. Forraljuk fel, majd főzzük alacsony hőfokon legalább 3 és fél óráig

Eközben a kenyértésztához egy tálban keverjük össze az olajat, a sót, a búzalisztet és a maradék rozslisztet. Adjunk a lisztkeverékhez langyos vizet, tegyük bele a kovászt, az élesztőt és a cukrot, és gyúrjuk sima tésztává. Hagyjuk meleg helyen letakarva pihenni bő 2 óra hosszat.

Gyúrjuk át még egyszer a tésztát, és tegyük letakarva ismét meleg helyre, amíg a duplájára nem kel. Vegyük le a sonkát a tűzhelyről. Szórjuk be a gyúródeszkát liszttel, és tegyünk félre egy kis tésztát. A maradékot nyújtsuk négyszög alakúra.
Tegyük rá a sonkát, és burkoljuk be a tésztával. Verjük fel a tojást, kenjük be a tészta széleit, és nyomkodjuk jól össze. Villával szurkáljuk meg a tetejét. Formáljunk a maradék tésztából vékony csíkokat, és kenjük be az egyik oldalukat tojással. Rácsozzuk be vele a tészta tetejét. Végül kenjük jól be az egészet tojással. Süssük a sonkás cipót a sütőben kb. 2 óra hosszat. Még forrón szeleteljük fel.

A Cumberland- mártáshoz mossuk meg a narancsot, reszeljük le a héját, és facsarjuk ki a fél narancs levét. Keverjük össze a ribiszkekocsonyát, a dijoni mustárt és a portóit. Adjunk hozzá 1-2 evőkanál narancslét is, hogy a mártás sima legyen, de azért ne legyen túl híg. Ízesítsük narancshéjjal, sóval, borssal és gyömbérrel. Tálaljuk a sonkához. Vegyes saláta illik hozzá.

Más változat. Az élesztő nélküli kovászhoz keverjünk össze egy cserép- vagy kőedényben 10 dkg lisztet, 1 dl vizet és 3 evőkanál írót, majd tegyük éjszakára lefedve meleg (25-28 °C) helyre. Másnap reggel adjunk hozzá 10 dkg lisztet és 1 dl vizet, fedjük le, és tegyük ismét meleg helyre. Este keverjük át. Másnap reggel keverjünk hozzá 20 dkg lisztet és 2 dl vizet. Este megint keverjük át. A következő napon kész a kovász.

Újabb változat. Tűzdeljünk meg egy vöröshagymát 1 babérlevéllel és 1 szegfűszeggel. Tegyünk egy másfél kilós kicsontozott parasztsonkát egy nagy fazékba, és öntsünk rá 3 l vizet. Dobjuk bele a tűzdelt hagymát. Forraljuk fel, majd főzzük alacsony hőfokon lefedve 1 óra hosszat. Távolítsuk el róla a bőrt és az alatta lévő szalonnát. Keverjünk össze 3 evőkanál mustárt, 2 kiskanál cukrot és 1 evőkanál fehérbort, és kenjük be vele a sonkát. Burkoljuk kenyértésztába, és süssük meg a fent leírtak szerint.

Húsvéti köretek: hagyomány és újdonságok >>

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Nagylevelű fikuszom oldalhajtàsàt milyen mòdon gyökereztethetném?

Légbujtással megfiatalíthatók azok a szobanövények, amelyek vastag szárat nevelnek

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Ellesett pillanat

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.