Le'csók és a francia ratatouille
Én a tejfölös változatra esküszöm. A mi családunkban édesapám készíti a legfinomabb lecsót, sok hagymát pirít alá, majd paprika és paradicsom kerül bele.

Kedvencem a tejfölös lecsó

Pár perc rotyogtatás után, amikor a paprika megpuhul, kerül bele egy pohárnyi finom tejföl. Ettől a szaftja krémes és lágy lesz. Amikor sok cukkíni terem a kertjében, belekarikáz pár darab zsenge cukkínit is. Ilyenkor nyár végén, amikor még javában terem a paprika, és a téli paradicsom befőzésnek is vége van, szinte naponta lehet készíteni ezt az egyszerű, és mégis finom egytálételt. Friss és ropogós kenyérrel, mélytányérból tunkolva enni a legjobb.

 

tejfölös lecsó

 

Ahány ház, annyiféle lecsó létezik

Gyakran vitába kerülök, maikor megkérdezik mi az igazi lecsó receptje. Természetesen én a saját recept szerint elkészített változatra esküszöm, épp úgy, mint mindenki más a sajátjára esküszik. Van aki kolbásszal teszi értékesebbé, van aki nokedlit ad hozzá. Rizses változata is készül, de a tojással is nagyon finom. Virslis, húsos szalonnás, tarhonyás, zöldbabos, tofus, krumplis, káposztás, tökös, gombás, és még sorolhatnám az elkészítésének variációit.

Lecsót sokféle étel elkészítéséhez lehet használni. Talán a legismertebb a rácponty, ami pontyból készített rakott burgonya, nyakon öntve szalonnás lecsóval, tejföllel, majd ropogósra sütnek. De divatos éttermek készítenek belőle sörbetet (fagylaltot), természetesen ehhez a változathoz a paprikából, paradicsomból és hagymából készült lecsót használják, cukor nélkül.

 

Le`csók és a francia ratatouille

 

Lecsófagylalt hideg libamáj mellé tálalva ínyenc csemege

A kész és hideg lecsót lefagyasztják, majd a jeges darabokat egy konyhai gyorsvágó gépben, magas fordulaton zúzzák jégkásává. Egy-egy fagylaltos-kanállal tálalnak a sült libamáj mellé.

Lecsó leves is készítenek. A lecsót bő lére engedik fel, majd virslivel tálalják. De készíthetünk belőle krémlevest is, ekkor a bő lére engedett lecsót tejfölös habarással be kell sűríteni, majd egy kézi mixer segítségével pürésíteni kell. Nem marad más hátra, csak egy finomlyukú szűrőn átpasszírozni, és bögrékbe tálalni.

 

A franciák büszkesége a Ratatouille

Épp úgy, mint nálunk a lecsó, a ratatouille provence-i szegény emberek étele volt. Akkor készítették, amikor dömping volt a kertekben paradicsomból, paprikából és a többi hozzávalókból.

 

Le`csók és a francia ratatouille

 

Ez nem egy zöldséges egytálétel, ez attól több

A ratatouille több mint egy zöldséges egytálétel, mégsem használnak hozzá más hozzávalót, csak épp azt, ami a kertjükben megterem.

Az igazi mediterrán hangulatát a friss fűszerágak adják

Vaskos paprikák, érett paradicsomok, jóízű hagyma, haragoszöld cukkini, padlizsán és a kert végében növő friss fűszernövényből, babérlevélből, kakukkfűből, bazsalikomból, rozmaringból egy-egy ágat. A jó íz titka az érett és jóízű zöldségekben keresendő, a provence-i ízt pedig a napérlelt fűszerek aromája kölcsönzi.

 

Le`csók és a francia ratatouille

 

Francia lecsó recept

Hozzávalók: 20 dkg padlizsán, 20 dkg cukkini, 20 dkg vöröshagyma, 20 dkg paradicsom, 20 dkg paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, kevés olívaolaj, 1-1 ág friss kakukkfű, rozmaring, só.

Vágjuk falatnyi darabokra a cukkínit és padlizsánt. Hintsük meg kevéske sóval, és hagyjuk pár percig izzadni. Vágjuk össze a hagymát, épp úgy mintha hagyományos lecsót készítenénk, majd dinszteljük meg az összezúzott fokhagymával olívaolajon egy lábasban. Tegyük bele a besózott padlizsánt és a cukkinit, majd adjuk hozzá a lehámozott és feldarabolt paradicsomokat és a feldarabolt paprikát is. Pároljuk addig, míg a zöldségek puhák nem lesznek, vigyázzunk ne főzzük túlságosan szét. A vége felé tegyük hozzá a fűszerágakat. Friss baguettel kínáljuk egy pohár vörösbor társaságában.

 

Le`csók és a francia ratatouille

Még több Kaldeneker recept az Édenkert TV Konyháján !

 

A filmes szakmát is megihlette a lecsó, nézzetek belőle előzetest!

A Disney/Pixar rajzfilmjében Remy, a patkány arról álmodozik, hogy egyszer híres szakács lesz belőle Franciaországban. Családja azonban más sorsot szán neki. Az sem segít álma megvalósításában, hogy ő egy patkány. Amikor a sors Párizs csatornáiba sodorja Remy-t, végül a híres mesterszakács, Auguste Gusteau étterme alá jut el.

 

 

Forrás: www.kaldeneker.hu

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

A dinnyéim ontják a virágot és a zöld tömeget, de sehol egy kis dinnye. Mi lehet a baj?

Elősegíthetjük a megtermékenyülést kézi megporzással is, az alábbi módon:

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.