Mártonlúd - avagy Márton napi jóslások és finomságok
"Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik"- vallja a mondás. De tudta, hogy a lúdpecsenye nem csak fenséges íze miatt volt népszerű, hanem jósoltak is belőle? Hallott már Szent Márton vesszejének szerencsehozó hatalmáról? Szeretne egy-két könnyen elkészíthető ludas receptet kipróbálni? Mindent megtudhat írásunkból! Mi a recepteket már kipróbáltuk, a vessző is megvan, jöhet a szerencse...

Szent Márton legendája

Márton Kr. u. 316-ban vagy 317-ben született Savariában (ma Szombathely). A római seregben szolgált katonaként. Egy téli napon Amiens felé tartott, amikor az úton találkozott egy koldussal. Neki adta a köpenyét. A legenda szerint a koldus maga Krisztus volt. 339-ben, 22 éves korában keresztelkedett meg, szolgálati helyén, Amiensben, megalapította az első gall kolostort. Később, 371-ben Tours püspökévé választották. 397. november 8-án hunyt el és a legenda szerint november 11-én temették el, ezt a napot később Szent Márton ünnepévé nyilvánították. Márton szerénysége, egyszerűsége és az általa véghezvitt csodák következtében különös tiszteletnek örvendett, ezért később Franciaország egyik védőszentjévé is választották.

Szt Márton és a koldús

 

A lúd története: Márton napján ludat szokás sütni. Hogy miért? Szent Márton emlékére, pontosabban annak a történetnek az emlékéül, mikoris Szent Márton egy libaólban rejtőzött el, mert nem akarta, hogy püspökké szenteljék fel Tours-ban. A ludak sajnos hangos gágogással elárulták a rejtekhelyét, így kénytelen volt megadni magát a sorsának.

Márton napi szokások: A György-napkor kihajtott állatokat is Márton napja körül terelték be a téli szállásukra. A Nyugat-Dunántúl pásztorai a falvaikban zöld ágat, vesszőt osztottak. A hiedelem szerint Szent Márton vesszeje frissen vágott, megszentelt, lombos nyírfavessző, ami segít távol tartani a betegségeket, és növeli az állat szaporulatot. Márton napjára az újbor is kiforr.

Márton-napi libapecsenye

A liba levágásának szokása valószínűleg úgy alakult ki, hogy a a paraszti év végével - novemberben - a cselédek megkapták az évi bérüket, amihez egy felhizlalt liba is járt fizetségként.

Ludas jóslás

Ha a mellcsont fehér, havas télre számíthatunk. Ha Márton-lúd mellcsontja véres, száraz, hideg tél jön. A csontokat kitették a tornácra és a mellcsonton keresztül nézték a naplementét. Ha a nap felhőben ment le, akkor enyhe telet vártak, ha a tiszta égen, akkor kemény tél volt várható.

libak

Finomságok Márton napra

Sörös töltött libasült

Hozzávalók:
1 liba, 30 dkg vagdalt, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 tojás, 2 zsemle, kis tej, 1 hagyma, só, bors,  fél liter sör

Elkészítése:
Megtisztítjuk a libát, majd kívül-belül megfűszerezzük. A liba szívét, máját, zuzáját ledaráljuk, és a vagdalthoz adjuk. A belsőségekhez keverjük a tojásokat, petrezselymet, tejbe áztatott zsemléket, sózzuk, borsozzuk, majd megtöltjük vele a libát. A libát zsiradékkal bélelt tepsibe helyezzük, fél liter vizet öntünk mellé, és gyakori locsolgatás mellett, készre sütjük. A sört kb. 2,5 óra sütés után öntjük rá.  Dinsztelt vöröskáposztával és hagymás burgonyapürével tálaljuk.

 

sörös libasült
ludaskása zöldségekkel

 

Ludaskása

Hozzávalók:
(4-6 személyre) 60 dkg libaaprólék, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 15 dkg gomba, 10 dkg zeller, 2 kis fej vöröshagyma, petrezselyem, zellerzöld, bors, só, 50 dkg rizs

Elkészítése:
A leöblített, megtisztított aprólékot felöntjük kb. másfél liter hideg vízzel, hozzáadjuk a megtisztított sárga- és fehérrépát, a zellert, gombát, egész vöröshagymát, petrezselymet, feketeborsot, sót  és az egészet lassú tűzön megfőzzük. Amikor a húsleves kész, a zsírját leszedjük, kivesszük a zöldséget, a húsféléket, és a levet leszűrjük. A csontról leszedjük a húst, kis kockákra vágjuk a zöldségekkel együtt. Közben rizst készítünk a szokásos módon, felöntjük a már elkészült húslevessel, majd fedő alatt megpároljuk. Amikor már majdnem kész, hozzákeverjük a főtt, felkockázott húst a zöldségekkel együtt és már készen is van. Nagyon laktató és finom egytál étel.

+1 recept ötlet: Narancsos libacomb cékla körítéssel


Márton napi lámpás házilag

Hangulatos ősz végi program a Márton-napi lámpás felvonulás. Az alábbi lámpáspások ovis gyerekekkel, felnőtt segítségével készültek:

marton_napi_lampas

Programajánló a hétvégére:

Szent Márton Újbor fesztivál és Libator

marton_nap_liba

Megosztás

Édenkertész válaszol

Ciklámen hagymát szórtam ki a virágágyásra, télen megmarad?

Ha borostyánlevelű ciklámen gumót vásárolt és ültetett, azt nyugodtan kint hagyhatja, hazánkban is télálló.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

bogyók

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Egy csodás palackkert tulajdonosa lehetsz

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.