
Márton napján a libák nem ünnepelnek. Mi viszont igen: ha vacsora, akkor liba, ha pedig libasült, akkor ahhoz finom újbor dukál. Nézzük meg, mit érdemes az idén feltétlenül megkóstolnunk!
"Mire Márton megérkezett, minden must borrá érett"
[vote:266053598]Az idei évben a forró száraz nyár következtében ez különösen érvényes, több szőlőültetvényen már szeptemberben javában zajlott a szüret, ezért az első újborok már október közepén forgalomba kerültek.
Az év utolsó boros eseményére számos program kínálkozik, a fesztiválokon kívül egyes pincészetek külön Márton-napi menüvel, borkóstolóval és egyéb szórakoztató kísérőprogramokkal várja a borbarátokat. Meglepetéssel tapasztaltam, milyen kevés pincészet készül kiemelten erre az ünnepre. Valószínű ennek tudható be, hogy aki most szerente jelentkezni egy Márton-napi borvacsorára, az bizony csalódni fog, mert a helyek már régen beteltek annak ellenére, hogy akár 15 000 forintot is kóstálhat a menü. Ezért is különös, hogy a hazai borászok többsége vajon miért nem él ezzel a lehetőséggel.
"Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik"
Hagyomány szerint a Márton-napi libavacsora mellcsontjából jósolták meg a téli időjárást: ha a sült liba mellcsontja fehér színű, akkor hosszú, havas, hideg tél várható, ha azonban a mellcsont piros, akkor enyhe lesz a karácsony. A szokáshoz az a kellemes hiedelem is hozzátartozik, hogy ha minél többet eszünk Márton napján, annál erősebbek leszünk.
"A bornak Szent Márton a bírája"
Az idei év győztesei még nem kerültek ki, de addig néhány kedvencünk:
Irsai Oliver 2009
Merlot-Pinot Noir Rose 2009
Szürkebarát 2009
Beharangozó a IV. Újbor és Sajt Fesztiválra>>>
Martinus, Szent Márton és a libák |
|