Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
Nem véletlenül tanácsolják a szakértők, hogy naponta fogyasszunk valamilyen tejterméket, ugyanis a legújabb táplálkozási ajánlásokban kiemelt szerepe van a tejnek. Mivel az ember az egyetlen olyan emlős, amelyik felnőtt korában is fogyaszt tejet, sokan aggodalmukat fejezik ki a téma kapcsán.

A Bonafarm ezért Henter Izabella dietetikus szakértőt kérte meg, hogy ismertesse a tejjel kapcsolatos tényeket, és független szakértőként mutassa be a tej élettani hatásait.

Tej és egészség

Az egészség, testi, lelki szellemi és szociális jólét, nem csak a betegség hiánya, mondjuk fel a leckét mindannyian, hiszen annyiszor hallottuk, olvastuk. Az anyatej a csecsemő számára a legtökéletesebb táplálék.

A táplálkozási ajánlások itthon és világszerte javasolják a tej és tejtermékek napi fogyasztását, sőt, mondások és szállóigék is közszájon forognak:

A tej élet, erő, egészség.

Egy pohár tej tiszta fej.

Azért vagyok csupa izom, minden este tejet iszom.

Ugyanakkor a másik oldalon is sorakoznak az érvek: Nincs még egy emlős, amely felnőtt korában is tejet iszik. A tejivás fokozza a nyáktermelést, megterheli az emésztést, az ősemberek sem fogyasztották, sokan érzékenyek is rá, fogyasztása panaszokat okoz.

 

tej_egeszseg

 

Tények:

A legutóbbi 2010-es amerikai táplálkozási ajánlásban az "Én tányérom" kép megjelenítésén is külön kis kör jelzi a napi tej-, tejtermékfogyasztás szükségességét.

Normál esetben az emberi szervezet alkalmas a tej lebontására, felszívására és hasznosítására. A tejcukor, a laktóz a tej legfontosabb szénhidrát összetevője, amit a vékonybél laktóz enzime glukózzá és galaktózzá bont. Jelentős a száma azonban azoknak, akiknél a laktóz megemésztés képessége lecsökkent, vagy eleve nem is adott, ezt hívjuk laktóz intoleranciának. Ennek hátterében több ok is állhat és lehet állandósult vagy átmeneti állapot.

 

A hasznosítást tekintve, a tej valamennyi élelmi anyag közül a leginkább sokoldalúan felhasználható, számos formában fogyasztható: egyrészt adott maga a tej, a savó, az író, a vaj, a sajtok, joghurtok, kefirek, tejfölök és a tejalapú csemegék.

Továbbá fontos tudni, hogy a tej fehérjéjének összetétele is fajonként eltérő. Vannak kazein – tehén, kecske, juh, bivaly, és albumin – kanca, szamár – típusú tejek. A tehéntej fehérjéjét felépítő aminosavak mennyiségét és egymáshoz viszonyított arányát gyakorlatilag ideálisnak tekintjük, ami elősegíti a felszívódást és hasznosulást.

Esszenciális fehérjeforrás, azaz a szervezet nem tudja egyedül előállítani, emellett segíti a kalcium felszívódást a tejcukorral együtt, hat a fogszuvasodás (caries) ellen és a kalciummal együtt vérnyomáscsökkentő hatású is.

Zsírtartalmát tekintve az átlagos tehéntej 3,6 százalék körüli - fajtakülönbségek lehetnek. A fogyasztó viszont már a termékekre jellemző zsírtartalmakkal találkozik az üzletekben, amit a feldolgozás során állítanak be. A tej tényleges mennyisége és zsírsav összetétele – a genetikai határokon belül – takarmányozásfüggő. Viszonylag sok telített zsírsavat tartalmaz, ugyanakkor különlegessége, hogy jelentős mennyiségű CLA-t (konjugált linolsavat) tartalmaz, amely előnyösen hat a rák elleni védelemben, erősíti az immun-rendszer kapacitását és segít az izmok szálkásításában. A tejzsír ideális omega-6 és omega-3 zsírsav aránya a növekedést serkenti, az immunrendszert támogatja.

A tejcukor a tejfeldolgozás során "alkalmazott" baktériumok és gombák (kefir) alapvető tápláléka, és lehetővé teszi a savanyú tejtermékek és a sajtféleségek gyártását. A tejcukor a tejsavbaktériumok kizárólagos tápláléka, amelyek a vastagbélben gátolják a mérgező, rákkeltő anyagok hatását, szaporodását.

A fent említett fő tápanyagok mellett a tej ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat és bioaktív anyagokat is tartalmaz. A tej, és tejtermék a szervezet számára kedvező arányban tartalmazzák a kalciumot és a foszfort. Ami a csontozat és fogak fejlődése, később a csontritkulás megelőzése és kezelése esetén különösen fontos, valamint szerepe van a daganat megelőzésben is.

A kálium ismert vérnyomáscsökkentő, a tejmagnézium szívizom-erősítő és hozzájárul a magzati fejlődéshez, a szelén csökkenti az érelmeszesedést, és a rákképződés veszélyét. A vas az oxigén szállítás bázisa a szervezetben. Az A-, D-, E-, C-, K-, B2-, B6-, folát és B12 vitaminok többek között növekedést serkentők, bőrregenerálók.

Végül, de nem utolsó sorban az egészséghez és a tejhez érzelmek is kötődhetnek. A nyaralás, amikor ihattunk a frissen fejt tejből, amikor láttuk, hogyan jelenik meg órák alatt a tejszín, vagy valamivel később, hogyan alszik meg a csuporban. Lehetnek kellemetlen emlékek is, amikor ránk erőltették a megromlott tejszínes gesztenyepürét, ami után évekig rá sem tudtunk nézni semmilyen tejszínes ételre.

Egy pohár langyos tej este elaltat, mint a kisgyermekeket. Melegben egy pohár hideg tej szomjat olt és laktat is egyben. Meglepően hatásos a forró kakaó hőségben! Egy frissen készült gyümölcsös tejturmix mellett pedig a beszélgetés is gördülékenyebb.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Törpedáliát tennék az irodám ablakába, ami nyugati fekvésű, napi 2-3 óra szűrt napfénnyel. Jó hely ezeknek a virágoknak?

A törpe dália napfénykedvelő, jobban érezné magát teljes napsütésben.

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.