-
Cloud developer / designer
2021. 04. 17
-
Gépkezelő, Sortechnikus és Raktáros kollégákat keresünk Székesfehérvárra
2021. 04. 13
-
Mechanikus karbantartó (Göd)
2021. 04. 16
-
Raktáros - áruszállító 1 műszakban (Budapest XXI. kerület)
2021. 04. 17
-
Technical Process Specialist
2021. 04. 17
-
Betanított, könnyű fizikai munkalehetőség - akkumlátorok összeszerelése
2021. 04. 17

Földimogyoró (amerikai mogyoró) olajos mag vagy mégsem?
A földimogyoró a növényi rendszertan szerint valójában nem is sorolható az olajos magvak és a valódi mogyorók csoportjába sem, hiszen a hüvelyesek rendjéhez tartozik, tápanyag-összetétele miatt azonban mégis szoros kapcsolatban áll az olajos magvakkal. A világ második olajnövényeként tartják számon, a legnagyobb területen Kínában, Indiában és az USA-ban termelik. Fogyasztható pörkölve, sózva vagy natúr változatban. A diákcsemege-keverékeknek alap összetevője a mazsola és a földimogyoró.

Ne maradjon ki a mikulászsákból egy marék mogyoró
A földimogyoró egészséges, kiváló antioxidáns forrás
A mogyoró kimondottan egészséges szupertáplálék a mérték betartásával. Kitűnő fehérjeforrás, és értékes tápanyagokkal látja el szervezetünket.
- Ásványi anyagai közül kiemelkedik a réz, mangán, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és szelén
- Antioxidáns anyaga a rezveratrol hozzájárul a daganatok, szívbetegségek, degeneratív-, és idegrendszeri betegségek megelőzésében.
- E-vitamin tartalma (amely ugyancsak antioxidáns) támogatja az immunrendszert, elősegíti a bőr épségét, késlelteti az öregedést.
- B-vitamin tartalma (riboflavin, niacin, tiamin, pantoténsav, piridoxin és folsav) a depresszió és szorongás enyhítésében is szerepet játszanak.
- A mogyorónak azonban meglehetősen magas a zsírtartalma, mégis kiválóan javítja a vérzsírértékeket, és ezen felül egészséges és rugalmas erekről gondoskodik.
- Javítja a koleszterinszintet
- Csökkenti a vérben a triglicerid szintet és javítja az érfunkciót
Emellett tudnunk kell, hogy a földimogyoró az egyik legveszélyesebb allergén, arra érzékenyeknél akár anaflaxiás sokkot is okozhat néhány szem elfogyasztása.

Amerikában kenyérre kenik a mogyoróvajat
Hogyan fogyasszuk?
A mogyoró nem minden formában ajánlott, legtermészetesebb a pörkölt, héjas változat, de frissen nyersen is terjedőben egészségtudatos étkezés hívei között, az ázsiai konyha a földimogyoróolaj formában ízesít vele.
Heti 2-4 alkalommal egy maréknyi mennyiségnél többet ne fogyasszunk. Ehetjük önállóan kisétkezésekre, de belekeverhetjük kedvenc müzlinkbe, joghurtba, süteménybe, dúsíthatunk vele salátát, vagy akár egytálételeket is.
