MICHIO KUSHI JÖN BUDAPESTRE

MICHIO KUSHI JÖN BUDAPESTRE
Táplálkozás az egészséges, békés életért címmel tart Michio Kushi előadást a makrobiotikus táplálkozás alapelveiről.

MICHIO KUSHI JÖN BUDAPESTRE
Nem volt könnyű dolga az ifjú japán-amerikai jogásznak, aki a világháború nukleáris pusztítását látva és az emberiség szüntelen konfliktusaitól is megdöbbenve a békés élet gyökereinek kutatására szánta életét. Ő nem más, mint a 80 éves, legendás Michio Kushi.

A tokiói és New York-i tanulmányok és az olyan géniuszokkal folytatott beszélgetések, mint Albert Einstein, Thomas Mann vagy Upton Sinclair, meggyőzték a fiatalembert arról, hogy a nemzetközi jog derék dolog, de a történelmi fiaskókból kiderül, hogy valahol az ember zsigereiben kellene ösztönözni a békés szándékokat és ezt pedig elsősorban a táplálkozás révén lehet.

A diéták nagy pénzcsináló divathullámainak veszélyes örvényét sem könnyű elkerülni, de Michio Kushinak és feleségének, Aveline-nek ez sikerült. Annak a makrobiotikának lettek elkötelezett hívei, amelynek gyökerei a taoista Lao-Ce filozófiájából merítkező, XVII. századi japán Ekken Kaibaráig nyúlnak vissza és amelynek stafétabotját egymásnak adták a kiemelkedő gondolkodók. Köztük George Ohsawa, aki tbc-betegségéből kigyógyítva saját magát hivatásának választotta a makrobiotikát. Az ő tanítását messze továbbfejleszve, a makrobiotikát sok ezernyi saját tanfolyam, diagnózis és gyógyító egyéni diéta tapasztalataival erősítve működött és működik az Egyesült Államokban, Massachusettes államban a Kushi Intézet, amelynek névadója európai körútján Budapestre is ellátogat és "Táplálkozás az egészséges, békés életért" címmel tart előadást.

MICHIO KUSHI JÖN BUDAPESTRE
Michio Kushi világképét, amelyet könyvek tucatjaiban foglalt össze, a jin és jang egyensúlya határozza meg, akár miközben háborúk és forradalmak kirobbanásának logikus, agressziót generáló néptáplálkozási szokásairól beszél, akár amikor egy beteg ember kálváriájának okait göngyölíti fel és javasol enyhítő makrobiotikus táplálkozást.

A makrobiotika azonban olyan átfogó rendszer, amely nem csak a gyengeségek, rendellenességek diagnózisával foglalkozik, hanem nagy hangsúllyal taglalja, hogy miként lehet egészséget megőrizni, erőt, teljesítményt fokozni módszereivel. A Kushi Intézet tanítványai között olyan hírességek szerepelnek, mint például Tom Cruise, Nicole Kidman, Madonna és Guy Ritchie, Gwyneth Paltrow, Blythe Danner, Alicia Silverstone, Rachel Weisz, Vanessa Marcil és az aikidós Steven Segal is.

Érdekes kapcsolat, hogy az aikido alapító mestere, Morihei Ueshiba és a makrobiotikus George Ohsawa 1952-ben találkozott és kiderült, hogy a makrobiotika elmélete és gyakorlata harmonikusan illeszkedik ennek a hatalmas energiákat irányító küzdősportnak a filozófiájával is. A makrobiotika tanai világszerte sok helyre eljutottak már, sokfelé képzett oktatók adják tovább az ismereteket, de mint minden sikeres elmélet esetében, megjelentek a veszélyes, a rendszer egészét nem átlátó tanfolyamok, amelyekkel akár kárt is okozhat a magát oktatónak feltüntető vállalkozó. A szervezők ezért is tartják nagyon fontosnak azt, hogy Michio Kushi előadásán a hallgatók hiteles, tiszta forrásból ismerhetik meg a makrobiotika alapjait.

Időpont: 2005. november 26. 17.00-21.00-ig
Helyszín: Magyar Kultúra Alapítvány
Cím:  1014 Budapest, Szentháromság tér 6.
Belépő ára: 7500 Ft
További részletek és jegyek az Életelixír Gyógyközpontban.

Magyarországi előadásának fővédnöke: dr. Göncz Kinga
Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Miniszter

értékelés