Párolt vagy porrá tört tea legyen? A sencha és a matcha tea

A teacserje, ez a több ezer éve termesztett növény (Camellia Sinensis) adja az oly sok ember számára élvezetet és gyógyulást hozó italt. A tea mára már a világ második legnépszerűbb itala. Napjainkban közel 3000-féle tea közül válogathatnak az ínyenc fogyasztók, azonban ez nem mindig volt így.

Európába csak a XVII. században érkezett meg – holland és angol kereskedők révén – ez a különleges és utánozhatatlan csodaital. A termesztés helye szerint nevezik el általában a különböző teákat. Ám az osztályozás alapja lehet még tealevelek feldolgozási módja is. A sencha és a matcha zöld teák is a feldolgozási módjukban különböznek, erről is kapták a nevüket.

Sencha tea

A sencha (ejtsd: szencsa) szó jelentése „alacsony hőfokon főzött”. Ezt a fajta zöld teát kizárólag a teacserje legfelső hajtásaiból készítik. Ezeket közvetlenül éri a napfény, zsengébbek és rendkívül jó minőségűek is. Azért, hogy ne oxidálódjanak, Japánban azonnal kigőzölik a leszedett leveleket. Kínában ellenben serpenyőben pirítják. Ezt követi a szárítás, majd a sodrás. Ez utóbbi művelettől lesznek a levelek jellegzetesen sávos mintázatúak, és ekkor szabadulnak fel az intenzív ízért felelős anyagok.

tea.

Japánban a zöld teák 80 százaléka sencha tea a maga aranyló zöld árnyalatával és fanyar, egyben édes ízével. Alacsony pH-értékű vízzel ajánlott készíteni.

Matcha tea

A legelső teamagvak Kínából a VII-VIII. században érkeztek Japánba, mikor még orvosságként alkalmazták. Féltve őrizték a gyógyerő titkát, csak a kiválasztottak: papok, nemesek és szamurájok ismerték. A XII. század óta azonban a japán kultúra részévé vált a matcha tea (ejtsd: maccsa) fogyasztása. Ekkor buddhista szerzetesek közvetítésével jutott be az országba, ők kezdték el termesztését is. Ekkor indult hódító útjára, s több mint 950 éve a „japánok zöld teája” néven is említik.

Kézzel szüretelik a leveleket május elején. Kigőzölik, hűtik, majd szárítják azokat. Hűtve tárolják, és mindig csak kis adagokat vesznek elő belőle. Egyenlő méretűre vágják több lépésben, utána erős légáramlattal „kifújják” az ereket és a szárakat a keverékből, majd gránit malomkövekben porrá őrlik. Így keletkezik az őrölt tea, a matcha. Annyira egyedülálló tea, hogy sok teavidék megpróbálja utánozni.

Mitől olyan különlegesek?

A matcha a legdrágább japán tea, csak 1000 tonnát termesztenek belőle évente. A porrá őrölt teát légmentesen csomagolják, teljes mértékben feloldódik a vízben. Az energiaszintet akár 8-10 órára is megnövelheti. Vértisztító, méregtelenítő, és lúgos kémhatású, a többi zöld teával szemben nem csinál gyomorsavat. A sencha tea készítésekor a teáskannát nem tanácsos közvetlenül melegíteni, inkább vízforraló használatát javasolják. A 70-75 fokos vízben másfél-két percig áztatott sencha kellemesen frissít, kesernyés, ám utóíze mindig édes. Hatásos sejtregeneráló és antioxidáns, emésztésgyorsító, a fogyásban is segíthet.

értékelés