Miért igyunk Mate teát?
Sokan vagyunk kávé-, illetve teafogyasztók. A déli féltekén létezik egy számunkra csaknem ismeretlen növény, melynek fogyasztása koffein és C-vitamin tartalmánál fogva legalább olyan elterjedt, mint a fent említett "élénkítőszerek". Ez pedig nem más mint a mate.

A maté növényről

 

A maté a magyalfélék családjába (Aquifoliaceae) tartozó, habitusában a magyalra emlékeztető trópusi-szubtrópusi örökzöld növény. Dél-Amerikában őshonos fafaj. Környezeti igényeit tekintve évi 1500 mm csapadékot és 15-17°C átlaghőmérsékletet kíván. Magassága elérheti a 7-15 métert. Termése küllemben a bors termésére hasonlít.

 

A maté leveleiből készül a matétea


Szárított leveleit teaként fogyasztják főként Argentínában, Brazíliában és Paraguay-ban. A főzet zöldes színű, a teához hasonlóan koffein és tannin tartalmú élénkítő ital. A matétea spanyol elnevezése "Yerba Maté", de gyakran nevezik paraguay-i, illetve brazíliai teának is. Európa a jezsuita misszionáriusok közvetítésével - Amerika felfedezése után - találkozott először a matéval. Innen erednek a matétea további elnevezései is: jezsuita tea, misszió tea. A misszionáriusok megfigyelték, hogy a guarani indiánok rendkívül sokat fogyasztanak egy bizonyos növény főzetéből. Érdekesnek tartották azt is, hogy bár az indiánok étrendje jóformán csak húsból állt - az európai tengerészekhez hasonlóan -, az indiánok számára a skorbut mégis ismeretlen betegség volt. A maté szó a kecsuah "matí" szóból származik. Azt a lopótököt (Lagenaria vulgaris) nevezték így az indiánok, melyből mai napig szokás a matéteát fogyasztani.

 

A lopótököket különféle motívumokkal díszitik


Évente csaknem 100 millió kg matét termelnek és dolgoznak fel. Egy átlagos matéfogyasztó évente 7,5-10 kg matéból készült forrázatot iszik. Fő piaca Buenos Aires, egy ideje nálunk is kapható patikákban és drogériákban. A matéteának több száz gyártója létezik Brazíliában.

 

Mate tökpohár

 

 

A maté felhasználása


A maté édeskés és kesernyés aromaanyagai a teáéhoz (Camellia sinensis) hasonlóak. A matéteában megtalálható illó aromaanyagok kétharmada a teából is kimutatható. Ugyanakkor a maté kevesebb csersavat tartalmaz, kevésbé összehúzó hatású, mint a tea. A népgyógyászat előszeretettel alkalmazza reumás és húgyúti megbetegedések esetén. Meghűléses megbetegedéseknél alternatív C-vitamin forrás lehet. A központi idegrendszerre 1-1,5% koffeintartalmánál fogva serkentőleg hat. Stresszoldó hatását is leírták. Enyhíti a különböző allergiás reakciókat. Fogyókúra esetén csökkenti az éhségérzetet és elősegíti a gyorsabb súlyvesztést.

Dél-Amerikában a matéfogyasztása rendkívül elterjedt. A bolíviai callahuaya indiánok a matéteába oregánot és úgynevezett "poge"-t (vadméhek által készített mézes lép) főznek és afrodiziákumként fogyasztják.

 

A maté főzet elkészítése


Mate tea készítése


A szárított és aprított maté levelet helyezzük a lopótökbe (de megteszi más fémből, üvegből vagy fából készített, illetve faragott pohár is), adjunk hozzá forró vizet (~70 °C), majd hagyjuk állni 10 percig. Ízesítése megegyezik a tea ízesítésével. Az igazi matéfogyasztók "bombilla"-nak nevezett fémből készült pipán keresztül szívják ki a lopótökből a rendkívül forró matéteát. A pipa végén lévő szűrő meggátolja, hogy a kis levéldarabkák a szájba kerüljenek. A lopótökökhöz hasonlóan a bombillák is rendkívül változatosak.

 

Horváth Hajnalka

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Miért potyognak le citromfáról az apró terméskezdemények?

Az első két évben célszerű az irányított gyümölcs-, illetve virágritkítás.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Találkozás

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.