-
karbantartó
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Kőműves
-
takarító
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Óvodapedagógus
-
Fogtechnikus
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Karbantartó Helyettes
2025. 01. 17
-
QA expert (REF3080Q)
2025. 01. 17
-
Market Intelligence Trainee (REF3751B)
2025. 01. 18
-
Gyógyszergyártó (mosó / töltő operátor)
2025. 01. 18
-
Projektvezető (diákmunka-szervezés területére) - Győr
2025. 01. 18
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Az égerlevelű fanyarka gondozása és termesztése
Egy kisebb lejtő fontos szerepet játszik a jó levegőáramlat és vízelvezetés biztosításában. Ez a fanyarka természetes élőhelyének köszönhető, hiszen a homokos és jó vízelvezetésű helyeken növekedik.
A növény hajtásfejlődése, valamint annak növekedése és gyümölcshozama érdekében elengedhetetlen a megfelelő öntözése. Mind a csepegtető, mind pedig a permetező öntözés megfelel. Míg a csepegtető öntözés általában gazdaságosabb és hatékonyabb, különösen a sorok közötti nagy távolságok esetén, a permetező öntözés védelmet nyújt a fagy és a termés lehűlése ellen.
Sortelepítés esetén, ha a sorok közötti távolság megfelelő, viszonylag könnyen megoldható a gyomirtás, főleg, ha a hosszú sorokban olyan távolságokat hagyunk, amelyek a növény fejlődése során lehetővé teszik a különböző méretű fajták telepítését. A növény legyen gyommentes.
Az égerlevelű fanyarka metszése
A fanyarka 2-4 éves korára hoz termést. A gyümölcs az idősebb bokor korábbi években kifejlődött hajtásain terem. Általában a fiatal, erős ágak hozzák a legjobb minőségű gyümölcsöt. Metszését kora tavasszal, a nagy hidegek veszélyét követően kell elvégezni, még mielőtt a növény növekedésnek indul. Ajánlatos minden gyenge, beteg, sérült és alacsony ág eltávolítása, valamint a középszár ritkítása, hogy az ágak ne fedjék egymást. Általában 6-8 évig nem szükséges nagy metszést végezni rajta.
A fanyarka szüretelése
A fanyarka gyümölcsei fürtökben fejlődnek. A gyümölcsök szinte egyenletesen érnek be, és az egész termést általában egyszerre le lehet szedni. Kézzel kell leszedni, és jó, ha a gyümölcsök nincsenek túlérve vagy szétrepedve, elszakadva vagy megsérülve.
Felhasználása
A fanyarka fontos táplálékforrás volt mind a bennszülöttek, mind pedig a korai telepesek számára. Ugyanakkor fontos táplálékforrást jelent a vadon élő állatok számára is a téli időszakban. Gyógynövényként és tűzifaként is használták.
Napjainkban sokféle rendeltetése van; használják pitékhez, lekvárokhoz, zselékhez, szörpökhöz, fagylalt öntetekhez, borokhoz, likőrökhöz, valamint a süteményekhez használt koncentrátumok elemeként. Friss vagy fagyasztott állapotban is felhasználható, továbbá meg lehet szárítani, és mazsolát vagy gyümölcssüteményt lehet készíteni belőle.
Így is lehet szüretelni: