Arany és zöld kivi - a legegészségesebb téli szuperélelmiszerek

Rengeteg érv szól amellett, hogy a téli vitamin szükségletünket elsősorban kivivel pótoljuk. Már egy darab arany, vagy zöld kivi fedezi a napi C-vitamin szükségletünk többszörösét, ezen kívül jót tesz a légzésnek, vérkeringésnek, emésztésnek és a szemünk egészségének is.

Az arany kivi hol terem?

Az eredetileg Kínából, a Jangce folyó medencéjéből származó kivit misszionáriusok vitték második hazájába, Új-Zélandra. A legegészségesebb változatát, a "Golden Kiwi Fruit" -ot már itt nemesítették ki. Az arany kivi a zöldnél intenzívebb aromájú és édesebb, de nem csak ebben különböznek.

Az arany kivi vitamintartalma

Az arany változat még a zöldnél is több C vitamint tartalmaz. Egyetlen szem gyümölcs elfogyasztása egy felnőtt napi C–vitamin szükségletét többszörösen fedezi, emellett gazdag E-vitaminban és K-vitaminban is. Ezen kívül mindkettőben nagy mennyiségben találhatunk rostokat, káliumot, klorofillt és luteint.

A kivi tárolása

A téli vitaminpótlásra azért is érdemes kivit választani, mert a kivi az egyik legkevésbé permetezett gyümölcs. Gyakran kemény, még éretlen állapotban találhatjuk meg a boltok polcain, ezzel kapcsolatban jó tanács, hogy papírzacskóban tárolva hamarabb megérik és tovább gyorsíthatjuk a folyamatot azzal, ha almát, vagy banánt teszünk mellé, így egy nap alatt megérlelhetjük a gyümölcsöt.

A kivi rosttartalma

Mind a zöld, mind pedig az arany kivi elképesztően jó hatással van a szervezetünk egészségére, szinte felsorolni is nehéz a pozitív hatásait. Méregtelenítő, mert rostjai eltávolítják a vastagbélben felhalmozódó mérgeket és más salakanyagokat. Antibakteriális hatású, mert a kiviben található aktinchinin nevű fehérje számos kutatásban gombaölő és antibakteriális hatásokat mutatott.

pexels-any-lane-5946061

Rákellenes hatását egérkísérleteken bizonyították: poliszaharid és antioxidáns komplexe a tumorsejtek csökkenését is képesek előidézni. Ha ez nem lenne elég meggyőző, még a pihentető alvást is elősegíti, mert természetes növényi melatonint - alvást szabályozó hormont - tartalmaz. Napi egy-két kivi elfogyasztása jó hatással van a szív és érrendszerünkre, valamint a légzőszerveinkre is. Emésztőrendszeri betegségek ellen is sikerrel alkalmazható, a kiviben lévő antioxidánsok és rostok képesek az emésztőrendszer gyulladáscsökkentőjeként működni. A szem egészsége és a látás terén is hasznos ez a szupergyümölcs, az előbb már említett lutein tartalmának köszönhetően.

A kivi termesztése itthon

Kevesen tudják, hogy a kivi hazánkban is megterem, egy kis zalai faluban, Becsehelyen közel négy hektárnyi területen nevelik, ahol a talaj és klíma kiválóan alkalmas a nagyüzemi termesztéshez.

értékelés