Hogyan termesszünk kopasz kivit?

Utolsó változtatás: 2018-08-27 | Első közzététel: 2017-09-26
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan termesszünk kopasz kivit?
A kopasz kivi (Actinidia arguta) könnyebben termeszthető, mint a közönséges kivi. Gyümölcseit nem kell meghámozni és az íze is édesebb. Tanuljuk meg, hogy hogyan neveljük!

A kopasz kivi termesztése


kopasz-kivi

  • Növény típus: Évelő
  • Tudományos elnevezés: Actinidia arguta
  • A kifejlett növény mérete: Fa; méretét a lugas/támaszték szerkezete határozza meg
  • Fényigénye: A teljes napfényt vagy a félárnyékot kedveli
  • Virágzási időszak: Május vége/június eleje
  • Talajtípus: A jó vízelvezető képességű talajt kedveli
  • PH érték: 6,5
  • Közismert kártevői: Gyökérfonálféreg, takácsatka és japán kabóca
  • Közismert betegségei: Fitoftóra betegség és gyökérrothadás

 

Általános tudnivalók


A kopasz kivi gyakran nem éli túl az első nyugalmi időszakot, mivel a fiatal növények fagyérzékenyek. A fagytűrésen túl az áttelelést nehezíti a rossz vízelvezetésű talaj is A növény túlélési esélyén úgy lehet javítani, hogy az első két évben egy 20 literes dézsába ültetjük és télire napos, védett helyre állítjuk.

Végleges helyére a kopasz kivit a harmadik évtől ültessük, támrendszer mellé.

 

A kopasz kivi gondozása és metszése


A kopasz kivi ültetéshelyének kiválasztásakor, fontos elkerülni az olyan helyeket, ahol gyakoriak a késő tavaszi fagyok, hiszen lombozata fagyérzékeny. Nem igényel túl sok tápanyagot, de igen jótékony hatású, ha az ültető árokba komposztot vagy szerves trágyát szórunk. Ültetésének évében semmiképpen se hagyjuk kiszáradni a gyökereit. A növény körüli talajtakarással megóvhatjuk a talajt a kiszáradástól. A kopasz kivit egymástól 120-150 centiméterre ültessük.

 

kopasz-kivi-viraga

Nagy, fehér virágai 3-4 cm-ek

 

Mivel nagyon életerős növény, szára akár 3 méter magasra is megnőhet, ilyenkor lugasra vagy kerítésre van szüksége. Amikor ültetjük, a szárát vissza kell metszeni úgy, hogy csak 2 rügy maradjon. Amint ezekből a rügyekből hajtások fejlődnek, válasszuk ki a két legnagyobbat és az összes többit távolítsuk el.

Irányítsuk a szárat úgy, hogy karóhoz vagy huzalhoz kötjük. Ne engedjük köré tekeredni, különben sok gondunk lesz, ha a fa elkezd öregedni. Miután a főhajtás elérte a kívánt magasságot, csípjük le a végét. A kialakuló hajtások közül válasszunk ki főágaknak szolgáló 2-4 hajtást, és az összes többit távolítsuk el.

Most, hogy megalapoztuk a növény alakját, a jövőben azért kell metszeni, hogy elősegítsük a megfelelő gyümölcshozatalt. Tavasszal kell metszeni, még mielőtt a rügyek nem kezdenek el hajtani. A kopasz kivi gyümölcse többnyire az előző év ágain terem. Távolítsunk el minden letermett oldalhajtást. Hagyjunk megfelelő távolságot (25-40 centimétert) az 1 éves vesszők között. Ezeket vissza kell metszeni, és a vesszők 60-70%-át el kell távolítani.

 

fejlodo-kivi

 

A kopasz kivi leszedése


Ahhoz, hogy megállapítsuk a szedés idejét, szedjünk le néhány kivit, és hagyjuk pár napig puhulni. Amikor a gyümölcsnek megfelelő édes zamata lesz, szedjük le az egészet, és tegyük a hűtőbe. A hűtőszekrényben 5-6 hétig lehet tárolni. Amikor kivesszük, eltelik pár nap, amíg megpuhul és megérik, csak azután lesz ehető. Minden kopasz kivi fajtának hasonló az íze. Cukorszintje gyakran eléri a 20 százalékot, és jelentősen édesebb, mint a „Hayward" kivi.

 

Felhasználása


A gyümölcsöt általában nyersen fogyasztják. A kopasz kivi nagy mennyiségben tartalmaz actinidin enzimet is, amely puhítja a húst.


Szólj Te is hozzá!