Hogyan termesszünk kopasz kivit?
A kopasz kivi (Actinidia arguta) könnyebben termeszthető, mint a közönséges kivi. Gyümölcseit nem kell meghámozni és az íze is édesebb. Tanuljuk meg, hogy hogyan neveljük!

A kopasz kivi termesztése


kopasz-kivi

  • Növény típus: Évelő
  • Tudományos elnevezés: Actinidia arguta
  • A kifejlett növény mérete: Fa; méretét a lugas/támaszték szerkezete határozza meg
  • Fényigénye: A teljes napfényt vagy a félárnyékot kedveli
  • Virágzási időszak: Május vége/június eleje
  • Talajtípus: A jó vízelvezető képességű talajt kedveli
  • PH érték: 6,5
  • Közismert kártevői: Gyökérfonálféreg, takácsatka és japán kabóca
  • Közismert betegségei: Fitoftóra betegség és gyökérrothadás

 

Általános tudnivalók


A kopasz kivi gyakran nem éli túl az első nyugalmi időszakot, mivel a fiatal növények fagyérzékenyek. A fagytűrésen túl az áttelelést nehezíti a rossz vízelvezetésű talaj is A növény túlélési esélyén úgy lehet javítani, hogy az első két évben egy 20 literes dézsába ültetjük és télire napos, védett helyre állítjuk.

Végleges helyére a kopasz kivit a harmadik évtől ültessük, támrendszer mellé.

 

A kopasz kivi gondozása és metszése


A kopasz kivi ültetéshelyének kiválasztásakor, fontos elkerülni az olyan helyeket, ahol gyakoriak a késő tavaszi fagyok, hiszen lombozata fagyérzékeny. Nem igényel túl sok tápanyagot, de igen jótékony hatású, ha az ültető árokba komposztot vagy szerves trágyát szórunk. Ültetésének évében semmiképpen se hagyjuk kiszáradni a gyökereit. A növény körüli talajtakarással megóvhatjuk a talajt a kiszáradástól. A kopasz kivit egymástól 120-150 centiméterre ültessük.

 

kopasz-kivi-viraga

Nagy, fehér virágai 3-4 cm-ek

 

Mivel nagyon életerős növény, szára akár 3 méter magasra is megnőhet, ilyenkor lugasra vagy kerítésre van szüksége. Amikor ültetjük, a szárát vissza kell metszeni úgy, hogy csak 2 rügy maradjon. Amint ezekből a rügyekből hajtások fejlődnek, válasszuk ki a két legnagyobbat és az összes többit távolítsuk el.

Irányítsuk a szárat úgy, hogy karóhoz vagy huzalhoz kötjük. Ne engedjük köré tekeredni, különben sok gondunk lesz, ha a fa elkezd öregedni. Miután a főhajtás elérte a kívánt magasságot, csípjük le a végét. A kialakuló hajtások közül válasszunk ki főágaknak szolgáló 2-4 hajtást, és az összes többit távolítsuk el.

Most, hogy megalapoztuk a növény alakját, a jövőben azért kell metszeni, hogy elősegítsük a megfelelő gyümölcshozatalt. Tavasszal kell metszeni, még mielőtt a rügyek nem kezdenek el hajtani. A kopasz kivi gyümölcse többnyire az előző év ágain terem. Távolítsunk el minden letermett oldalhajtást. Hagyjunk megfelelő távolságot (25-40 centimétert) az 1 éves vesszők között. Ezeket vissza kell metszeni, és a vesszők 60-70%-át el kell távolítani.

 

fejlodo-kivi

 

A kopasz kivi leszedése


Ahhoz, hogy megállapítsuk a szedés idejét, szedjünk le néhány kivit, és hagyjuk pár napig puhulni. Amikor a gyümölcsnek megfelelő édes zamata lesz, szedjük le az egészet, és tegyük a hűtőbe. A hűtőszekrényben 5-6 hétig lehet tárolni. Amikor kivesszük, eltelik pár nap, amíg megpuhul és megérik, csak azután lesz ehető. Minden kopasz kivi fajtának hasonló az íze. Cukorszintje gyakran eléri a 20 százalékot, és jelentősen édesebb, mint a „Hayward" kivi.

 

Felhasználása


A gyümölcsöt általában nyersen fogyasztják. A kopasz kivi nagy mennyiségben tartalmaz actinidin enzimet is, amely puhítja a húst.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Szobafikuszom kisebb leveleket hajt. . .

Átültetés vagy tápoldatozás segíthet. . .

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.