Mikor érnek be gyümölcseink, és mikor szedhetjük le őket?

Mikor érnek be gyümölcseink, és mikor szedhetjük le őket?
A gyümölcsfák és a cserjék igen értékes növényei a kertnek. Fogyasztásra alkalmas termésüket sokféleképpen hasznosíthatjuk. Fontos tudni mikor érnek be gyümölcseink, és mikor szedhetjük le őket? Ez a fajtájuktól is függ és nem utolsó sorban az időjárási körülményektől, valamint a természeti környezettől. Lássuk, néhány fajta beérési idejét! 

 

Alma: július-november eleje

Kajszibarack: május-június (a legtöbb fajta)

Avokádó: nyár-ősz (guatemalai fajta)

Banán: késő nyár-ősz (enyhe éghajlatú vidéken)

Áfonya: 60-80 nappal a virágzás után

Cseresznye és meggy: május-július

Citrusfélék: egész évben (enyhe éghajlatú vidéken)

Ribizli: késő tavasz-nyár

Füge: első termés június-július, második termés augusztusban

Egres: késő tavasz-nyár

 

 

 

Naspolya: február-május

Nektarin: június-szeptember (enyhébb éghajlatú vidéken már áprilisban érik)

Olajbogyó: egész évben (enyhe éghajlatú vidéken)

Őszibarack: június-szeptember

Körte: július-október vége

Datolyaszilva: késő ősz-tél

Szilva: június-augusztus

Gránátalma: ha már pirosas-sárgás színű

Málna: kora nyár-ősz, folyton termő

Birs: ősz

 

értékelés