-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Értékesítő
-
karbantartó
-
Kőműves
-
Óvodapedagógus
-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Gépkezelő (pékség)
2024. 11. 08
-
Lakáshitel Értékesítési Tanácsadó | Veszprém
2024. 11. 08
-
Karbantartó munkatárs
2024. 11. 11
-
Csomagoló
2024. 11. 11
-
Előkészítő mérnök
2024. 11. 11
-
Bérszámfejtő
2024. 11. 11
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A datolyaszilva már itthon is terem, feltéve ha egy kicsit odafigyelünk rá. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.
A datolyaszilva (latinul Diospyros kaki), más néven kaki, egy Ázsiából származó, lombhullató gyümölcsfa, amely narancssárga vagy piros színű, édes és lédús gyümölcsöt terem. A datolyaszilva gyümölcse érett állapotban nagyon ízletes, és sok vitamint (különösen C-vitamint és A-vitamint), valamint antioxidánsokat tartalmaz. Az érett gyümölcs lágy és zselészerű textúrájú, de vannak fajták, amelyek keményebbek is maradhatnak.
Mire kell figyelni a datolyaszilva ültetésénél?
-
Helyigény:
- A datolyaszilva fa 4-10 méter magasra nőhet, ezért ültetéskor gondoskodj megfelelő helyről, ahol elegendő tér van a növekedéséhez.
-
Talaj:
- A datolyaszilva szereti a jó vízelvezetésű, enyhén savas vagy semleges talajt. A tápanyagban gazdag, középkötött talaj a legmegfelelőbb számára, de elég jól alkalmazkodik a különböző talajtípusokhoz is, ha nem túl agyagos vagy túl homokos.
-
Napfény:
- Napfénykedvelő növény, teljes napsütésben érzi magát a legjobban. Érdemes olyan helyet választani neki, ahol naponta legalább 6 órát kap közvetlen napfényt.
Datolyaszilva gondozása ültetés után
A fiatal fák rendszeres öntözést igényelnek, különösen az ültetés után az első évben. Az idősebb fák már jobban tűrik a szárazabb időszakokat, de hosszan tartó aszályos időszakokban szükség lehet kiegészítő öntözésre.
-
Fagyvédelem:
- Bár a datolyaszilva viszonylag fagytűrő, a fiatal fák különösen érzékenyek a téli hidegre. Hidegebb éghajlaton javasolt télen védeni a fiatal növényeket mulcsozással vagy egyéb takarással. Az érett fák -15°C körüli hőmérsékletet is elviselnek.
-
Beérés és metszés:
- A datolyaszilva fái 4-5 év alatt kezdenek el teremni. A metszés szempontjából fontos, hogy a fa koronája szellős legyen, mert ez segíti a gyümölcsök beérését és megakadályozza a betegségek kialakulását.
-
Beérés ideje:
- A gyümölcsök ősszel, általában október-november környékén érnek be, és a fajtától függően lehetnek keményebb vagy lágyabb állagúak.
-
Fajtaválasztás:
- Két fő típusú datolyaszilva létezik: a fanyar (csersavas) és a nem fanyar (nem csersavas) fajták. A fanyar fajtákat csak akkor érdemes fogyasztani, ha teljesen megpuhultak, míg a nem fanyar fajták kemény állapotban is ehetők.