Ismerkedjünk meg a mandulával (Prunus dulcis)
A mandula (Prunus dulcis) Nyugat-Ázsiában honos, a rómaiak terjesztették el Európában, így nálunk is, és bár nem lettünk soha mandulatermesztő nagyhatalom, mégis szerves része lett a népi életnek és konyhaművészetünknek.

A mandula (Prunus dulcis vagy Amygdalus communis)

 

"Tisza partján mandulafa virágzik
A virágja vízbe hull és elázik
Teremjen a mandulafa mandulát, mandulát
Songorádon nevelik a szép leányt."

 

Így mondja az egyik népdal, habár itt meg kell jegyezni, hogy hazánk legfontosabb mandulatermő területei nem a Tisza partján találhatók, hanem inkább a védett, déli domboldalakon, ahol az éghajlat már-már mediterrán, például Baranya megyében.

Kora tavasszal nyílnak gyönyörű rózsaszín virágai. A meleget szereti, a talajjal szemben nem túl igényes. A fagyokat viszont nem tűri, és betegségek, kártevők is gyakran támadják meg: fő ellenségei a monília, a pajzs- és a levéltetű, a kéregmoly. (A mandulát károsító atkák >>)

 

mandula-prunus-dulcis
Virágzó mandula

 

A mandula nagyon egészséges, több táplálkozástudományi szakértő is ajánlja, hogy naponta fogyasszunk el 10 szem mandulát a benne található értékes anyagokért. Többek között fehérjét, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, szénhidrátokat és ásványi anyagokat (K, Ca, Mg, Fe, P) tartalmaz.

A mandula változata a keserű mandula, amely emberi fogyasztásra nem alkalmas: egyrészt nagyon keserű, másrészt mérgező, nagy mennyiségben fogyasztva akár halálos is lehet, krimik gyakori „szereplője”. Viszont a keserű mandula jelentősége igen nagy, a belőle sajtolt olajat a kozmetikai ipar használja fel. Egyszerűen minden cseppje aranyat ér, hiszen bármely bőrtípust puhává varázsol, megfiatalít, rendszeres használatával a bőr puha és bársonyos lesz.

 

mandula-bundaban
Kibújt kabátjából a mandula

 

A mandulatejről olvastam egy-két helyen, hogy ideális növényi tejhelyettesítő. Hát, erre nehéz bármit is mondani... Az általam is ismert mandulatejjel én ugyan nem készítenék rántást mondjuk a spenóthoz, de senkit nem akarok lebeszélni semmiről.

 

Mandulatej


Hozzávalók:

  • 1 liter víz
  • 100 g héj nélküli mandula
  • 2 ek méz
  • 1 csipet só

A héjas mandulát 1 percre forró vízbe dobjuk, majd leszűrjük, így könnyen tisztíthatók a szemek. A mandulát ezután finom porrá törjük, lehet mozsárban, én kávédarálóval szoktam. Ehhez a tapasztalataim szerint nem jó a konyhai aprító, mert az csak ledarálja a mandulát, de nem elég finomra. A hozzávalókat ezután összeturmixoljuk, hogy finom, tejszerű anyagot kapjunk. Hűtőben akár egy hétig is eltartható, de mivel a mandula szemcséi leülepednek, ezért fogyasztás előtt mindig rázzuk fel. Finom, egészséges itóka.

 

Forrás: kapanyel.blog.hu
Cikkajánló: Pomelo

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Ciklámen hagymát szórtam ki a virágágyásra, télen megmarad?

Ha borostyánlevelű ciklámen gumót vásárolt és ültetett, azt nyugodtan kint hagyhatja, hazánkban is télálló.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Viráglampionok

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.