Ismeri a Pawpaw gyümölcsöt?
A pawpaw az annonafélék családjába tartozó 3,5-6 m magasra növő fa. Az őshonos amerikai fajok közül a legnagyobb ehető gyümölccsel rendelkezik.

A pawpaw gyümölcs bemutatása
Pawpaw gyümölcs, a szegény ember banánja

 

Rendszeresen böngészgetem a kertészettel kapcsolatos honlapokat és elsősorban az egzotikumokra, különlegességekre vadászom. A pawpaw-val kapcsolatban sajnos egyetlen magyar forrásra sem bukkantam, ezért elhatároztam, hogy magam írok/fordítok egyet. Íme!

 

 

A pawpaw az annónafélék családjába tartozik

  • Elnevezés: pawpaw, paw paw, szegény ember banánja, Hoosier banán.
  • Rokon fajok: Asimina incarna, A. longifolia, A. obovata, A. parviflora, A. pygmaea, A. reticulata, A. tetramera, A. X nashii. Ez a 8 Asimina fajta termeszthető az USA délkeleti részén.
  • Távoli rokonság : Cherimoya (Annona cherimola), Soursop (Annona muricata), Custard alma (Annona reticulata), Cukor alma, Sweetsop (Annona squamosa), Atemoya (Annona squamosa X A. cherimola)
  • Származás: A pawpaw Egyesült Államok északi, mérsékelt erdőségeiből származik. Az amerikai indiánoknak köszönhető a pawpaw elterjedése, a keleti partvidéktől, Kansastől, Texastól a Nagy Tavakig. Kövület bizonyítja, hogy a pawpaw őshonos az USA-ban.
  • Alkalmazás: A pawpaw alkalmazkodott az eredeti környezetének nyirkos, kontinentális éghajlatához. Legalább 400 óra téli hideget (fagyot) és legalább 160 fagymentes napot igényel. A pawpaw feltűnően érzékeny az alacsony páratartalomra, a száraz szélre és a hideg tengermelléki nyárra. A téli nyugalomban lévő fának nagyon magas a fagytűrő képessége, ellenáll a -31°C vagy annál hidegebbnek is (hardy to USDA Climate Zone 5). A pawpaw edényes növényként is termeszthető, bár ez nem jellemző. Gyökérrendszere miatt mély edényt kell alkalmazni.

 

hoosier banán

 

A pawpaw leírása


Növekedés:
A pawpaw lombhullató, általában keskeny, kúp alakú koronát nevelő 3,5-6 m magasra növő fa. Gyökérsarjakat fejleszt kb. 30 cm-re a törzstől. Ha megengedjük, hogy ezek felnőjenek, akkor 1 klónból álló pawpaw csoport (telep) jön létre. Tapasztalatok szerint lassú növekedésű, különösen fiatal korában. Optimális üvegházi körülmények között - beleértve a kb. 16 órányira meghosszabbított megvilágítást - a legnagyobb növekedés akár 1,5 m is lehet 3 hónap alatt.

Lombozat: A sötétzöld, ovális-hosszúkás lehajló levelek 30 cm hosszúra is megnőnek, ez ad a pawpawnak érdekes trópusias külsőt. Ősz közepén a levelek sárgára színeződnek és megkezdődik a lombhullás, késő tavasszal a levelek ismét kihajtanak, és ezt követően elkezd virágozni a fa.

Virágzat: Az áttelelő, bársonyos, sötétbarna virágrügy az előző évi levelek hónaljában fejlődik ki. Ezekből képződik a gesztenyebarna, fejjel lefelé álló virágzat, mely 5 cm-es. A szokásos virágzási periódus kb. 6 hét, március és május között, mely függ a földrajzi szélességtől és az éghajlati viszonyoktól. A virág 2 örvben elhelyezkedő 3-3 sziromlevélből és 3 csészelevélből áll. Mindegyik virág több magházat tartalmaz, mely megmagyarázza, miért fejlődhet egy virágból több összenőtt gyümölcs.

 

A pawpaw gyümölcs


A pawpaw a legnagyobb ehető gyümölcs, mely Amerikában őshonos. A gyümölcs súlya 140-450 gramm, hossza 7,5-15 cm. A nagyobb méretűek olyanok, mint egy szilva, hasonlítanak a mangóra is (sőt az ízük is a mangóra emlékeztet). A gyümölcsben általában 10-14 mag van 2 sorban elhelyezkedve. A barnás feketés magok lima bab alakúak, és 13-38 mm hosszúak. Gyakran előfordul, hogy a gyümölcsök fürtben (egy csomóban) vannak, mely akár 9 db-ból is állhat. Az érett gyümölcs puha és vékony héjú.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Hogyan kell leválasztani lepkeorchideán szárán fejlődő kis növénykét?

Meg kell várni, amíg a gyökerek megnőnek kb. 5-8 cm hosszúra. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Hortenzia

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.