Ismeri a Pawpaw gyümölcsöt?
A pawpaw az annonafélék családjába tartozó 3,5-6 m magasra növő fa. Az őshonos amerikai fajok közül a legnagyobb ehető gyümölccsel rendelkezik.

A pawpaw gyümölcs bemutatása
Pawpaw gyümölcs, a szegény ember banánja

 

Rendszeresen böngészgetem a kertészettel kapcsolatos honlapokat és elsősorban az egzotikumokra, különlegességekre vadászom. A pawpaw-val kapcsolatban sajnos egyetlen magyar forrásra sem bukkantam, ezért elhatároztam, hogy magam írok/fordítok egyet. Íme!

 

 

A pawpaw az annónafélék családjába tartozik

  • Elnevezés: pawpaw, paw paw, szegény ember banánja, Hoosier banán.
  • Rokon fajok: Asimina incarna, A. longifolia, A. obovata, A. parviflora, A. pygmaea, A. reticulata, A. tetramera, A. X nashii. Ez a 8 Asimina fajta termeszthető az USA délkeleti részén.
  • Távoli rokonság : Cherimoya (Annona cherimola), Soursop (Annona muricata), Custard alma (Annona reticulata), Cukor alma, Sweetsop (Annona squamosa), Atemoya (Annona squamosa X A. cherimola)
  • Származás: A pawpaw Egyesült Államok északi, mérsékelt erdőségeiből származik. Az amerikai indiánoknak köszönhető a pawpaw elterjedése, a keleti partvidéktől, Kansastől, Texastól a Nagy Tavakig. Kövület bizonyítja, hogy a pawpaw őshonos az USA-ban.
  • Alkalmazás: A pawpaw alkalmazkodott az eredeti környezetének nyirkos, kontinentális éghajlatához. Legalább 400 óra téli hideget (fagyot) és legalább 160 fagymentes napot igényel. A pawpaw feltűnően érzékeny az alacsony páratartalomra, a száraz szélre és a hideg tengermelléki nyárra. A téli nyugalomban lévő fának nagyon magas a fagytűrő képessége, ellenáll a -31°C vagy annál hidegebbnek is (hardy to USDA Climate Zone 5). A pawpaw edényes növényként is termeszthető, bár ez nem jellemző. Gyökérrendszere miatt mély edényt kell alkalmazni.

 

hoosier banán

 

A pawpaw leírása


Növekedés:
A pawpaw lombhullató, általában keskeny, kúp alakú koronát nevelő 3,5-6 m magasra növő fa. Gyökérsarjakat fejleszt kb. 30 cm-re a törzstől. Ha megengedjük, hogy ezek felnőjenek, akkor 1 klónból álló pawpaw csoport (telep) jön létre. Tapasztalatok szerint lassú növekedésű, különösen fiatal korában. Optimális üvegházi körülmények között - beleértve a kb. 16 órányira meghosszabbított megvilágítást - a legnagyobb növekedés akár 1,5 m is lehet 3 hónap alatt.

Lombozat: A sötétzöld, ovális-hosszúkás lehajló levelek 30 cm hosszúra is megnőnek, ez ad a pawpawnak érdekes trópusias külsőt. Ősz közepén a levelek sárgára színeződnek és megkezdődik a lombhullás, késő tavasszal a levelek ismét kihajtanak, és ezt követően elkezd virágozni a fa.

Virágzat: Az áttelelő, bársonyos, sötétbarna virágrügy az előző évi levelek hónaljában fejlődik ki. Ezekből képződik a gesztenyebarna, fejjel lefelé álló virágzat, mely 5 cm-es. A szokásos virágzási periódus kb. 6 hét, március és május között, mely függ a földrajzi szélességtől és az éghajlati viszonyoktól. A virág 2 örvben elhelyezkedő 3-3 sziromlevélből és 3 csészelevélből áll. Mindegyik virág több magházat tartalmaz, mely megmagyarázza, miért fejlődhet egy virágból több összenőtt gyümölcs.

 

A pawpaw gyümölcs


A pawpaw a legnagyobb ehető gyümölcs, mely Amerikában őshonos. A gyümölcs súlya 140-450 gramm, hossza 7,5-15 cm. A nagyobb méretűek olyanok, mint egy szilva, hasonlítanak a mangóra is (sőt az ízük is a mangóra emlékeztet). A gyümölcsben általában 10-14 mag van 2 sorban elhelyezkedve. A barnás feketés magok lima bab alakúak, és 13-38 mm hosszúak. Gyakran előfordul, hogy a gyümölcsök fürtben (egy csomóban) vannak, mely akár 9 db-ból is állhat. Az érett gyümölcs puha és vékony héjú.

értékelés