7016. Ezt a zöldséget ha most elveteted, utána kiirtani se tudod
Lassan véget ér a konyhakerti szezon, de ezt a zöldséget még most nyugodtan elvetheted.
Lassan véget ér a konyhakerti szezon, de ezt a zöldséget még most nyugodtan elvetheted.
Minden alkalom, amikor az ajándékozás szóba kerül, nagyon sok kérdés fogalmazódhat meg bennünk. Többek között az is, hogy mi legyen a meglepetés. Egyrészt azért, mert olyan dolgot szeretnénk adni, ami egyszerre értékes, hasznos, és biztosan örülni fog neki az ünnepelt. Másrészt azért is, hogy tényleg egy örök emléket adhassunk.
Az őszi kerti munkáknál ne feledkezzünk meg a bogyós gyümölcsökről, például a málna, a ribizli, az egres, és a szeder is meghálálja a törődést, metszésük fontos a növények egészsége és terméshozama miatt is. Az őszi metszéssel a növényt előkészítjük a következő évre, eltávolítjuk a beteg vagy elhalt ágakat, és segítjük a friss hajtások növekedését.
A Green Team új évadának 2. részében Szomoru Miklós és McMenemy Márk Kosztka Ernő gyümölcsösébe látogat, ahol kitanulhatjuk a gyümölcsfák metszésének csínját-bínját. Az itt elsajátítottokat Miki pilisi kertjében kamatoztatja a két műsorvezető.
A virágok kertünk szépségét emelik, és a virághagymák különösen népszerűek azok körében, akik hosszú távon szeretnék élvezni az évelő növények látványát. A virághagymák változatosságának köszönhetően minden évszakra találhatunk megfelelő növényeket, így egész évben biztosíthatjuk a színes virágzást a kertben. De hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb virághagymákat, és melyek a legnépszerűbbek? Ez a cikk segít eligazodni a virághagymák világában, hogy kertünk mindig virágzó legyen.
A banán (Musa sp. -remélem nem veszi bántásnak, nem pálma, sőt semmi köze sincs hozzá-) szaporítható sarjleválasztással is, de ebben az esetben gyakran elég rizikós a végkimenetel. A leválasztásnál sérülnek a gyökerek, amelyen keresztül felveszi a vizet és a tápanyagot, így ennek felvétele a föld alatti gyöktörzsre, -az amúgy szintén leválasztástól megsérült- rizómára korlátozódik. Ilyenkor különösen oda kell figyelni a gombás fertőzés visszaszorítására, gyakran elkerülhetetlen a vegyszeres kezelés. A visszavágást a szabadban nevelt növényeknél szokták alkalmazni, általában praktikus okokból, hogy hűvös helyiségben lehessen teleltetni magát a gyöktörzset és a megmaradt áltörzs részt, hogy tavasszal újra kihajthasson, és a fényszegény téli időszakban ne gyengüljön le a növény. Most a növekedési fázis van, ilyenkor nagy szüksége van a levélzetre, ezért a visszavágás nagyon nem volt indokolt, sajnos. Sarjat valószínűleg nem fog hozni, mert eddig a gyökérfejlesztéssel volt eddig elfoglalva, és a megmaradt rizómarészben nem biztos, hogy van kellő mennyiségű tápanyag. Feladni nem kell, pár héten belül ki fog derülni, hogy képes-e a megújulásra. Ha kihajt, akkor nedvesen, de nem lucskosan kell tartani a földjét, és gyakran tápoldatozni, mert nagyon tápanyagigényes növény. Frei Ferenc Pálmaliget Kertészet
Kedves Györgyici! Nem kell túllocsolni, jól tűri a szárazságot, de a napfényt is nagyon szereti. Kitűnő választás forró, száraz helyeken, kavicsos talajra. Ha egy része el is száradt, újra fog hajtani.
A Hibiscus Sabdariffa minden része ehető. A gyümölcs lényegében a növény magtokja a húsos virágkelyhekben, ezek alkotják a "piros tokokat", amik 3,5 cm nagyok, fényes pirosak. A karibi térségben például vízben főzik hogy üdítő, áfonya színű teát készítenek belőle. Sörrel kombinálva is kapható. Finom még salátákban, kocsonyákban, dzsemekben (ilyen a híres jamaicai Rosella jam), mártásokban, levesekben, italokban, egyes indiai fűszerekben, csemegeuborkák, gyümölcslepények, pudingok, szirupok, és borok és még sok minden más finomság ízesítéséhez. A szárított és porított rozellát íze és színe miatt gyógyteákhoz adják.
Ez nem vakond, és nem is földikutya, azok kisebb halmokat képeznek a járataik fölött. Járatokban élnek még az ürgék és hörcsögök, valószínűleg közülük az egyik a tettes. Talajban élő rágcsálóknál általában beválik a következő taktika: az összes járatot tapossák, tömjék be földdel, majd utána keressék meg a használt járatokat. Csak ezekbe juttassanak valami erős szagú anyagot, amit ronggyal, vattával felszívatnak(petróleum, benzin). Ezek a szagok el szokták űzni őket. A járatok vízzel való feltöltése is hatékony lehet: a levegő nélküli, vízzel megtelt járatokból az állatok kimenekülnek. Ekkor fogják meg és vigyék el több száz méterre távolabb, lehetőleg olyan helyre, ahol nem zavarják őket, és ők sem zavarják a büszke kert-tulajdonosakat.
Előfordul, hogy a krumpli a mezőgazdasági munkák során kibukkan a földből, "fényt kap": ilyenkor a krumplin levő zöldes elszíneződés jelzi, hogy egy bizonyos szolanin nevű méreganyag termelődött benne. Az ilyen zöld foltokat kivágva a gumó többi része nyugodtan elfogyasztható. Főzés után a zöld víz is ezt jelzi.