931. Hogyan kell fagyasztani a fűszernövényeket?
A friss fűszernövények tartósításának egyik legjobb módszere a fagyasztás, mert gyors és könnyű eljárás és nem igényel vegyszereket, főzést. Nézzük, mely növények alkalmasak a fagyasztásra!
A friss fűszernövények tartósításának egyik legjobb módszere a fagyasztás, mert gyors és könnyű eljárás és nem igényel vegyszereket, főzést. Nézzük, mely növények alkalmasak a fagyasztásra!
A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát... A népmesékben javarészt pórul jár az, aki hazudik, hitünk szerint pedig egyenesen bűn a hazugság. Ebből is látszik, hogy ősidők óta elítéljük a hazugságot, és közben észre sem vesszük, hogy nap mint nap hazudunk...
Azt már tudjuk, hogy azok vagyunk, amit megeszünk. Azt is, hogy az a miénk, amit megeszünk. Az viszont újdonság lehet, hogy a férfierő mennyire függ az elfogyasztott ételek mennyiségétől és minőségétől...
Hányszor halljuk ezt a közmondást, ha valakit hasonlítani szeretnénk a családjához. Egyértelmű, egyszerű bölcsesség, hisz hogy is esne messzire az az alma, mikor a gravitáció befolyásolja .. Ahogyan a gének befolyásolják az öröklődést..
Vajon ez a régi bölcsesség valóban igaz? Mi a különbség félelem és ijedtség között? Jobb lehet az egyik, mint a másik? A félelem mindenképp egy tartós állapotot jelent, az ijedtség pedig egy hirtelen jött negatív hatásra adott reakciónk. De hogyan segít a szervezetünk, hogy "túléljünk"?
Tisztelt Hölgyem! Sajnos annak ellenére, hogy többen összeültünk, nem jutottunk megoldásra, hogy mi lehet a növény. Esetleg javaslom a Google képkereső szolgáltatását, hátha segít! Üdvözlettel: Kiss Krisztián
Az aranyeső csak a fiatal hajtásokon fog szépen virágozni. A metszés kimaradásával nagymértékben csökken a virágzási intenzitása. Ha már 3 éves, és már elérte a 2 méteres nagyságot, akkor is szükséges a megfelelő karbantartás. Hogy a díszítőértékéből ne veszítsen az évek folyamán, fenntartó, alakító metszéssel kell rendszeresen ápolni, így pl. az aranyeső kb. 3-5 év alatt éri el a tényleges formáját. Nem szabad se túl gyakran, és túl drasztikusan visszavágni, mert nagyon nehezen tud megújulni.
Ha valóban százlábúak szaporodtak el, akkor az semmilyen gondot nem okoz a növénynek, mert ragadozó. A vízhiányos állapotra a növények leggyakrabban lankadással, hervadással reagálnak. Ha az öntözés hatására a növény felveszi az eredeti alakját (helyreáll a turgor nyomás, a vízzel telítettség), akkor nincs nagy probléma. Ha a törzs közvetlenül a talaj feletti részen felpuhul, akkor viszont a hervadásnak a túlöntözés miatti rothadás az oka (ez pár héten belül egyértelműen ki fog derülni). Ilyenkor sem szabad feladni, mert a Diffenbachia nagyon könnyen szaporítható akár dugványozással, akár vízben való gyökereztetéssel.
A növények leveleinek hátoldalán az üvegházi molytetű telepedett meg. Ez egy szívó kártevő, tehát nem rágja a leveleket, ahogy megfigyelte. Sajnos szinte minden növényfajt meg szokott (tud) fertőzni, szobában tartott növényekre is rátelepedik, különösen a puha levelű virágokat szereti. Üvegházi kártevő, de nyáron a szabadban megél, terjed. Chess vagy Actara rovarölő szereket javaslom, 2-3 napos időközzel legalább 3 alkalommal permetezze le a növényeket, a permetezéssel egy időben ugyanezen permetlével öntözze is be a növényeket víz helyett. Természetesen a kezelés után 10 napig termés vagy levél a kezelt növényekről nem fogyasztható. Ősszel a teraszról szobába bevitt virágokat is érdemes lepermetezni még a szabadban megelőzésképpen az ajánlott szerek valamelyikével. Édenkertész
A három növény közül az Eucalyptus coccifera a legalkalmasabb a konténeres nevelésre, mert kicsit visszafogottabb növekedési erélyű, mint a másik két faj. Az erkélyen szépen fejlődne, de a szobai tartásnál lehullhatnak a levelek, ha alacsony a páratartalom, kevés a fény, és meleg van. Ez pedig télen könnyen előfordulhat. A teleltetésre társasháznál egy világos lépcsőház lenne a legmegfelelőbb, vagy egész télen az erkélyen maradhatna, és csak a nagyon fagyos napokon kerülne fagymentes, de nem meleg helyiségbe. Az illatától nem kell tartani, annyira nem érződik, hogy zavaró legyen. A jól ismert illatot lepárlással nyerik a levelekből, és csak így, olaj formában olyan tömény.