1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A klívia viszonylag kényes növény, télen mindenképp pihenőt kíván: fűtetlen helyiségben tartsuk, tápanyag nélkül, éppen csak annyi vízzel, hogy ki ne száradjon. Ha nem így teszünk, akkor évekig nem virágzik. Ha teheti vigye hűvös helyre, tavasszal pedig ültesse át, nyárra keressen neki egy félárnyékos helyet. Ettől rendbe kell jönnie.
A bazsarózsa a mélyrétegű, tápdús talajon gazdagon virágzik (a homokot mindenképp fel kell javítania); ha mély árnyékba kerül vagy túl közel a fák gyökereihez az rontja a virágzást. Ha ez késői fagyokkal is párosul, az tovább rontja az eredményt. Ha árnyékos helyen van növénye, ültesse át tavasszal, ilyenkor tőosztással szaporítható is.
Egyszerűb a dolga, hogyha a tövön talál sarjakat, amit leszedve az anyanövényről szaporítható. Másik, nehezebb szaporítási mód a törzsdugványozás. Le kell vágni egy idősebb növény oldalhajtását, meg kell várni amíg a vágási felület kiszárad és ezután kell földbe ültetni. A sikeres eredés feltétele a meleg és páradús levegő!
Megtaláltam a Paulmann égők hazai forgalmazójának elérhetőségét, talán őket kellene megkérdezni, hátha náluk még kapható: http://www.paulmann.hu/
A csigák nedves időjárás esetén szaporodnak el tömegesen, megjelenésükkor érdemes rögtök csalétket kitenni nekik. A csigáknak jó ízlésük van, nagyon szeretik a sört. <p>A sörcsapda leírása az alábbi cikkben megtalálható: