1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Nem érdemes addig várni, a februárban megmetszett hibiszkusz dúsabb bokrosodásra készteti a növényt. Tavasszal érdemes átültetni, majd májustól rendszeresen locsolni, trágyázni és világos helyre állítani. Ha ezeket biztosítjuk akár egész nyáron át virágozni fog.
A növény: Sávos dracéna (Dracaena deremensis). A sávos bunkóliliomnál leírt ujaldonságok rá is vonatkoznak, de annál valamivel ellenállóbb fajta.
A hó súlya alatt sok örökzöld bokor és fa ágai lerepednek, letörnek, ezért a rájuk nehezedő szilárd halmazállapotú csapadéktól meg kell szabadítani őket. Ez történhet rázogatással vagy seprővel ütögetéssel. Ha az örökzöldek alatt a hó felhalmozódik és az enyhébb idők beálltával a talajba szívódik, az segíti a növények tavaszi vízellátását. Veszélyes az ónos esők nyomán kialakult jégpáncél, amely megakadályozza az örökzöldek lélegzését; ezt gondosan és minél előbb le kell veregetni a fenyők, a tiszafák, a tuják felületéről.
Márciusban messe vissza a fácskát. A csúcs alatti rügyek ki fognak hajtani és belőlük oldalágak alakíthatóak ki. A cserepes növényt májusban állítsa a szabadba, napos, széltől védett helyre. Itt nyaralhat öntözés és táplálás mellett szeptember végéig, amikor védett, fagymentes téli szállásra kell vinni.
Azt, amely két, vagy több fajtájú, évjáratú must, ill. borházasítása útján keletkezik és benne speciális íz,-illat és zamatanyagok alakulnak ki. Ilyen többek között a bikavér is.