1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Az oregoni hamisciprus (Chamaecyparis lawsoniana) Ellwodii fajtája rendkívül igényes fajta: páraigényes, nem jól bírja a nyári hőséget és a téli nagy fagyokat. Általában nem betegség vagy kártevő károsítja, hanem a környezeti feltételeket, a szennyezett levegőt nem bírja. A kivágott elszáradt részek kedvezőtlen körülmények között valóban nem nagyon pótlódnak, ezért érdemes a klímánkat jobban bíró oszlopos fajtát ültetni, mint pl,a borókák közül a közönséges boróka (Juniperus communis ´Bakony´ nevű hazai nemesítésű fajtáját, vagy ´Stricta´ nevű, tömött, keskeny oszlopú fajtáját. Hasonlóan ellenálló a virgíniai boróka (Juniperus virginiana) ´Springbank´ vagy ´Blue Heaven´ kékes-ezüstös fajtái.
A Rossioglossumok mérsékeltházi orchideák. Ez a hibrid a williamsianum, valamint grande keresztezése. Jól virágzó fajta, évente kétszer is hajlamos akár az öreg bulbából is újra virágozni. Szobában könnyen tartható, rendszeres esővizes tápanyagutánpótlást igényel, heti egyszeri bőséges öntözés mellett. Közepes a fényigenye, télen tartható akár hűvösebb helyen is.
Bár a bonsaiként nevelt fák nagy része nem sóérzékeny, legjobb az esővíz, ha van mód az összegyűjtésre. Ha nincsen, érdemes állott, forralt csapvízzel öntözni. Különböző költségigényes vízkezelési módok léteznek, úgymint reverzozmózis berendezés vagy ioncserés gyantás oszlopok. Az ásványvízzel való öntözés nem javasolt.
A leírás alapján a szilvafán a bábaszilva, más néven a táskásodás jelent meg: a gyümölcsök az egészséges gyümölcsnél nagyobbak, deformáltak, ráncos felületűek, zöldek, később megbarnulnak. Az ilyen szilváknak nincs kőmagja! Lehullanak vagy a fán száradnak meg és terjesztik a betegségeket, főleg a házikertekben. A beteg gyümölcsöket meg kell semmisíteni és a fákat lombhullás után meg kell permetezni réztartalmú gombaölő szerrel, amelyek közül a legismertebb a bordói lé.
A Miltoniát - ha kellően fejlett, azaz elegendően nagy tő - tőosztással lehet szaporítani. A dudor a tövénél egy ún. álhagyma, azaz bulba, amely nedvesség és tápanyag raktározására szolgál. További kérdésekkel forduljon bizalommal speciális orchidea kertészetünkhöz a 06 30 948 3695-ös számon.