1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A háziasszonyok gyakran tapasztalják, hogy a leszüretelt és egészségesnek látszó birsalmák felvágva használhatatlanoknak bizonyulnak: a húsuk megbarnult, megrothadt. Ezt a jelenséget a monília nevű gombabetegség idézi elő oly módon, hogy a gomba spórái a bibeszálon keresztül a magházba jutva elindítják a folyamatot. Permetezni tehát már a virágzó birsbokrot kell, ezzel megakadályozva a virágok fertőződését. A gyümölcsök fejlődése idején, a nyár derekán a permetezést meg kell ismételni. Védekezésre a bordói lé mellett sokféle gyári szer (Champion, Rézoxiklorid, Orthocid stb.) is alkalmas.
A talajban telelő cseresznyelégy akkor rajzik, amikor a cseresznye gyümölcskezdeményei zöldborsó méretűek. A légy nősténye ekkor ragasztja a gyümölcsre a tojását, amelyből lábatlan nyű kel ki és belerágja magát a cseresznyébe, a gyümölcs "kukacos" lesz. A megtámadott fákat permetezni kell Decis, Fendona, Chinetrin előírásos töménységű oldatával a legyek rajzása idején. A ragadós, sárga lapok kifüggesztése pótolhatja a permetezést, mert sok légy ragad rájuk és pusztul el. Néhány cseresznyefajtát a cseresznyelegyek kevésbé támadnak meg; ilyen pl. az amerikai eredetű Van nevű cseresznye.
Bizony, érdemes, mert a som, amelyet őseink valamikor szorgalmasan gyűjtögettek és fogyasztottak, a kert egyik szép, értékes, kevéssé igényes és semmiféle vegyi növényvédelmet nem követelő gyümölcse. Elterjedtségét számos helységnév őrzi; ezek közé tartozik Somogy megye is. Entz Ferenc (1805-1877), kiváló pomológus: "...tanácsolni merem neked, mint jóakaród, hogy dupla nélkül beléje ne kapcáskodj a tisztavérű somogyi legénybe, midőn súlyos somfabotját haragjában forgatja." A somfának három nagy értékes is van: igen értékes a fája, szép a bokor, amikor kora tavasszal a sárga virágait nyitja és finom, pikáns a piros gyümölcseiből készített lekvár, amely a vadhúsok legalkalmasabb kísérője. Bővebben itt: KEVÉSBÉ ELTERJEDT GYÜMÖLCSÖK
Vágott orchideát sajnos nem lehet gyökereztetni. Keresztezni természetesen lehet házi körülmények között is. A magtok érése után kell lehetőséget találni a steril úton való magvetésre.
Legkedvesebb rózsafajtáinkat házilag is szaporíthatjuk dugványozással. Ennek az ideje június végén, a fő virágzási időszak befejeztével kezdődik. Dugványozásra olyan hajtást válasszunk ki, amelynek a csúcsán már virág nyílott. A hajtás végéből készítsünk 15-20 cm hosszúságú csúcsdugványt oly módon, hogy a dugvány alján 10 cm-es levéltelen hajtásrész legyen. A nemes rózsabokrokat általában faiskolában szemzik vadrózsa alanyba, és ebből nevelik fel a rózsatövet.