1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A fotón ugyan nem látszanak a levelek, de a törzs alapján, a következőket tudom megállapítani: A növény faja "Ficus microcarpa Ginseng", melyet az erősen megvastagodott gyökérrészek mutatnak. Mivel ez a faj alapvetően nagyobb levélzettel rendelkezik, a XI. századi kertészeti divatnak megfelelően az alapfajra, hasonló tulajdonságokkal rendelkező, de kisebblevelű változatot oltanak. Az eredményt jó lehet látni a fotón: az alapfaj törzsének folytonossága megszakad, és egy nagy ugrással folytatódik. Az így kialakított növények, nem szeretik a magyar viszonyokat, ami leginkább télen nyilvánul meg! Nagyon kevés a fény és a (lakásokban) a páratartalom. A fotón az is látszik, hogy rendkívül száraz a talaj. A növények általában szeretik a váltakozó nedvességtartalmú talajt, de ez már túl száraz! Locsoljon bőségesen akkor, amikor a föld teteje száradást mutat! A megfelelő tartás elsajátításához olvassa el a www.yamadori-bonsai-hungary.hu oldalain található cikkeket a fikuszokról, valamint a bonsai fényigényéről. Két dolog okozhatja a levélhullást: 1. A szállításkor megfázott (szinte biztos, hogy Karácsony előtti szállításkor nem csomagolták be), 2. alul van locsolva, azért hullatja a leveleit, hogy csökkentse a párologtató felületet, így egy hosszabb vízhiányt is át tud vészelni! Mindkét lehetőség fennáll! A kezelést ne adja fel, a növényeknek fantasztikus öngyógyító képességeik vannak, csak az optimális viszonyokat kell beállítani!
Ha Ön ezeket a hagymákat a holland virágpiacon vette tavasszal, akkor kevés a remény. A tulipán ültetési ideje augusztus-november. A piacon tavasszal árult hagymák egész télen hűtőházakban voltak tárolva ahelyett, hogy a növény növekedési idejét a földben töltötte volna gyökérképződéssel. Az itt árult hagymák nagy része sajnos csak turistacsalogató látványosság. Javasoljuk, hogy kizárólag ősszel vásároljon és ültessen tulipánt.
A koronás liliom (Gloriosa rotschildiana) lombhullató, nyáron virágzó ujjas gumójú, kacsokkal kapaszkodó évelő. 2 méterre is felkapaszkodik. Fagyérzékeny, mivel Afrikából származik, ezért télen minimum 8-10 fokot kíván. Így legkorábban szabadban április végétől ültethető. Lakásban vagy télikertben is tarható, de fényigényes. Napfényt és tapdús talajt szeret, tűző napfénynek ne tegyük ki. Virágzáskor öntözzük bőségesen és kéthetente tápoldatot is adagoljunk. Elvirágzás után csökkentsük az öntözést, majd hagyjuk a leveleket leszáradni. Télen a gumokat tartsuk száraz, hűvös helyen, majd tavasszal ültessük el újból.
Rossz hírem van: bonsai mag nem létezik! A valóság az, hogy egyes kereskedők ily módon próbálnak meg több pénzt elkérni az olcsó magokért! A levélnagyság figyelembevételével minden fásodó szárú növényből lehet bonsait nevelni! A magvetés előnye, hogy egyszerű, és olcsón nagyszámú növényhez juthatunk. Hátránya, hogy lassú, akár 6-10 év is eltelhet a neveléssel, mire esztétikailag értékelhető bonsai válik belőle! A magvetés történhet külön cserépben vagy tálcába, üveg alá. Mindig az adott lehetőség és a vetni kívánt magok száma határozza meg a módot. Vetés után tartsuk a talajt nyirkosan, gyommentesen. Vetési távolság kb. 5 cm, kikelés, megerősödés után szétültethető!
A kép alapján az Ön kaktusza lehet, hogy nem kaktusz, hanem Euphorbia. Ezt eldöntheti, ha kevésbé feltünő helyen megsérti. Ha innen tejszerű nedv szivárog, akkor ez Euphorbia, ha nem, akkor kaktusz. A növényt vegye ki edényéből, vizsgálja meg a gyökerek épségét, és a sérült részt kb. 3 cm-es egészséges résszel együtt vágja le, majd a megmaradó gyökeres, egészséges részt ültesse másik kaktusz földkeverékbe. A vágás helyén egy év múlva, vagy hamarabb új hajtások fognak nőni. Ha a növény Euphorbia akkor télen világos, 15-20 C°-os helyen tartsa és ritkán, kevés vízzel öntözze, ha kaktusz akkor világos, de hűvösebb helyen tartsa, és ne locsolja.