1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A burgonya optimális talaj- és éghajlati igényei elég pontosan körvonalazhatók, de mégis szinte mindenütt megterem, mert képes alkalmazkodni az adottságokhoz. Legjobban a könnyű, homokos vályogtalajt kedveli, amely korán felmelegszik. A tavasszal lassan felmelegedő nehéz agyagtalajok, amelyeknek rossz a vízáteresztő képessége, a burgonya termesztésére csak korlátozottan alkalmasak. Az egészséges, ép vetőgumót előcsíráztatjuk, mert ezzel a tenyészidőt mintegy két héttel lehet lerövidíteni, és 10-20% többlettermést lehet elérni. A cél az, hogy kiültetéskor a gumókon 2 cm-nél nem hosszabb, vastag csirák legyenek, mert az ezeknél hosszabb csírák a szállítás és a vetési munka közben biztosan letörnek. Az előcsíráztatásra a 12-15 °C hőmérsékletű helyiségek alkalmasak. Érdemes tudni (már csak az étkezési burgonya téli tárolása érdekében is), hogy a meleg és a sötétség a csírák növekedését segíti, a hűvös környezet, a fény és a levegőáramlás viszont gátolja. Az ültetésre rendszerint április közepén kerülhet sor, mert a burgonya fagyérzékeny növény. Ha a friss hajtásai elfagynak, akkor még számíthatunk a regenerálódásra, de a termés mindenképpen csökken.
Csillagos puskinvirág - Puschinia scilloides libanotica
Ékszerorchidea - Ludisia discolor Bár igazából a húsevő és vízinövények a fő szakterületünk, megpróbálok erre a kérdésre válaszolni. Amikor a virágszár végképp elvirázott, akkor tőből le lehet vágni nyugodtan. Páraigényes faj, mely szereti a közepes fényviszonyokat és igen magas páratartalmat. Igazából a szoba nem alkalmas a tartására, floráriumba kellene behelyezni. Ültetni egyszerű orchidea ültetési anyagba (Savanyú laza szerkezetű talajtba) célszerű.
Valószínűleg levélváltásról van szó, tehát a tavalyi leveleit eldobja, azok elszáradnak és hoznak friss leveleket. Nálunk legalábbis most itt tartanak. Mindenképpen, mivel tavasz van, ültesse át a növényt mohatőzegbe (pl. Novobalt). A régi talajt mind áztassa le róla csap alatt. Tegye naposabb helyre, ha lehetséges, mert talán sötét helyen van.
A tavasziakkal még nincs elkésve. Az őszieknél viszont - mivel konkrét növény nem volt megjelölve - nagyon nehéz pontos választ adni. Ha hajt a növény valószínűleg nem volt ősszel elültetve, így mindenképpen ültesse el minél előbb. Ha nem is fog a következő évben virágozni, így van csak esély túlélésre. A nyarat semmiképpen nem élné túl, mert az őszi növekedési periódus is kimaradt az életéből. Bővebb leírást az alábbi cikkekben olvashat: