1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Valószínűleg valami gombás betegséget kaphatott a golgotavirágja, bár így látatlanban elég nehéz ezt diagnosztizálni. Mindenképpen kellene valami dísznövényekhez is használható gombaölőszer. Amúgy nem gondolom, hogy súlyos lenne a probléma!
Japánban a kertekben lévő fákat a bonsaihoz hasonló módon alakítják, anélkül, hogy a gyökerüket bolygatnák. Kövesse példájukat és metszéssel határozza meg a fa alakját és nagyságát oly módon, hogy a kívánt magasság elérését követően a felfelé törekvő ágakat tőböl kivágja! Törekedjen arra, hogy az így megmaradt korona szerkezete formás legyen. Ezt a japánok úgy érik el, hogy az irányítani kívánt ágat, annak megfásodásáig, bambuszrudakhoz kötözik! Sok sikert!
Bármikor termeljük a karalábét, tevékenységünk sikere nagymértékben függ a palánták minőségétől. Csak megbízható helyről vásároljunk palántát; a fiatal, de erőteljes, zömök, sötétzöld levelű palánták a jók. (Lehet, hogy nem őszi karalábépalántát ültetett?) Sok vizet igényel, gyakori öntözést, mert a gumója csak így marad zsenge, könnyen megfőzhető. Ne ültessük a karalábét gyümölcsfák vagy más árnyékot adó növények alá, mert ez a fényigényes növény felnyurgul, gumója fejletlen marad. Sajnos nyáron előfordulhat, hogy ha túl magas a hőmérséklet, akkor csak a lombja növekszik, de a gumója fejletlen marad.
A képen látható növény a díszeslevelű csillagvirág (Scilla violacea), Dél-Afrikában élő hagymás. A szárazságot jól tűri, heti 2 alkalommal elég meglocsolni kánikulában is. Jól drénezett talajt igényel, tartalmazzon homokot vagy perlitet a virágföld mellett. A képen látható növény nagyon megnyúlt, több fényt kell neki biztostani, hogy kompaktabb legyen.
Nehéz egyértelmű választ adni, ugyanis a tartási körülmények nem ismertek (szobában vagy szabadban tartott, ablak előtt, van-e légmozgás stb.), ezért inkább azt írom, hogy mit nem szabad tenni a bimbóit fejlesztő növénnyel! - Nem szabad a helyéről sem elmozdítani, sem elforgatni, - nem kaphat huzatot, viszont feltétlen szükséges egy kis enyhe légmozgás, - nem bírja a füstöt, - ha szobában tartjuk, minden romlandó gyümölcsöt ki kell vinni a helyiségből a fejlődő etiléngáz miatt, - a fejlődő bimbókat nem érheti víz még spriccelés formájában sem, - a virágszár fejlődésének kezdetekor a tápanyag-összetételt változtatni kell kálium-túlsúlyosra. Remélem a hibaokok ebből kiszűrhetők lesznek.