1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A növény az Aeonium arboreum, magyarul fás kövirózsa, de az ismert kövirózsákhoz nincs sok köze. Észak-Afrikában, főleg az Atlasz hegységben honos, ahol most szintén hideg és esős az időjárás. Ebből következően növényünknek most van a téli nyugalmi időszaka, leveleit is ezért hullatta el. Ez minden évben kissé eltérő időpontokban, de be fog következni. Kifejletten kb. 1,70 -2 m magasra is megnőhet. A szára a levéllhullás miatt fokozatosan felkopaszodik, és a tetején maradó levélrózsa pár év múlva hatalmas virágzatot fejleszt sárga virágokkal. Télen keveset öntözze, ha lehet hűvös helyen tartsa, akár 4-5 C°-on. A fagymentes időszakban javaslom szabadtéri tartását félárnyékos helyen, bőséges öntözéssel. A Debreceni Pozsgástár című színes, képes magazinból sok mindent megtudhat a pozsgásnövényekről. Erről a növényről nemrégiben érdekes cikk jelent meg.
Ennél többet nem igazán tehet a növényért. Ha lehet, állítsa ne túl meleg - optimálisan 18 °C körüli helyre. Tavasszal kiderül, hogy kihajt-e vagy meg kell válni tőle. Addig alig öntözze, hiszen nincs levele, amivel párologtatna, csak ne hagyja, hogy a földlabdája teljesen kiszáradjon.
Ez egy hibrid orchidea, amit a holland kertészetek a Cambria névvel illetnek. Általában mérsékelt hőmérsékletigényűek. Tartásmódjuk: félárnyékos (reggeli-esti napfényt kaphat), nem túl meleg (télen, nappal 18-20 fok, éjjel 13-15 fok, nyáron, nappal 18-25 fok, éjjel 18-21 fok)hely. A talaja ne száradjon ki, de ez nem vizes talajt, hanem csak nyirkosat jelent. A képen látható növénynek semmi baja, a kifejlett bulbák valószínű már elvirágoztak és most az új bulbák nevelése fog következni, azok már nem lesznek ilyen ráncosak, viszont minél nagyobb lesz az új hajtás, annál ráncosabb lesz a régi (ha kevés a tápanyag!), úgyhogy ez természetes. A szabadba szökő gyökerek is szépek és nem kell őket kényszeriteni a cserépbe. Ha akar, nőjön a levegőbe (ez azt jelzi, hogy megfelelő a páratartalom!)
A képen egy nemesített hunyor faj (Helleborus) látható. A hazai flórában is élő, védett illatos hunyor rokona. Értéke, hogy nagyon korán, január-februárban virágzik. Magról viszonylag gyorsan elszaporodik.
Vízben nem igazán lehet gyökereztetni. Dugványozással elvileg lehet szaporítani a tuját tavasz-nyár eleji dugványozással, de sikeres gyökeresedésre csak akkor számíthatunk, ha biztosítani tudjuk az egyenletesen magas páratartalmat, megfelelő ültetőközeget. A gyökeresedést örökzöldek számára összeállított hormonporral segíthetjük elő.