1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Fagymentes időszakban kimondottan ajánlott a lemosó permetezés! A permetezés mellett ne feledkezzünk meg a talajra hullott beteg, fertőzött levelek megsemmisítéséről sem. Bővebben:
A virágzást serkentő tápoldatok természetesen nem csak a bimbóképződést, hanem a virágzást, sőt a beérést is segítik, ha folyamatosan adagoljuk a tápot. Az előírt mennyiségek betartása ekkor is fontos, a túlzott mértékű táplálással akár árthatunk is növényünknek.
A hagyományos értelemben vett szavatossági idő nincs, a hosszú tárolás alatt csak a víztartalom és a nitrogéntartalom csökken gyorsan, a többi tápelem szintje megmarad, a szervesanyag mennyisége csak lassan csökken, ahogyan komposztálódik az anyag.
Az újonnan feltörő sarjakat permetezze le valamelyik glifozát tartalmú gyomirtószer 2 %-os oldatával, amikor azok legalább 20-30 cm magasak. Valószínűleg nem elég egy kezelés, várhatóan szükség lesz 2-3 - szori ismétlésre, de azután végleges lesz az eredmény.
Fokozatosan kell a melegre bevinni, úgy ahogy a természetben is történik tavasszal Először hideg, sötét helyen kell tartani 5 fok körüli hőmérsékleten 2-3 hétig. Amikor megjelent a rügy, akkor lehet 10-15 fok körüli világos helyre rakni. Ekkor megkezdődik a virág növekedése. Amikor már elég nagy (pl. 10 cm) akkor be lehet tenni meleg helyre, szobába is, mert innen már gyorsan virágot bonthat.