1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A gyökerek megjelenése egyértelmű jel, hogy itt az idő az átültetésre. Tavasszal nem is lehetne alkalmasabb időt találni erre. Ültetéskor mindig arra figyeljünk, hogy csak egyel nagyobb cserepet válaszuunk, a részleges földcserével bőven elég friss földhöz és tápanyahoz jut majd a növény. Bővebben alábbi cikkünkben olvashat:
Terítsen fenyőkérget a szamócaágyás szélére körben, amit folyamatosan tartson nedvesen. A jelenlegi tartós szárazság miatt minden rovar szomjas, a nedves területekre vándorol, ahol a víz illatát érzi. A szamócát, mivel a talaj felszínét takarja, csak 4-5 naponta öntözze, hagyja a fenyőkérget az öntözések között kiszáradni.
Sajnos a képen nem ismerhető fel a rovar. Leírása szerint rágó kártevő (volt). A felhasznált Bi 58 és a Basudin 600 EW szinte minden rovarkártevőt elpusztít, de mindkettő alkalmazása felesleges volt. Felhívom figyelmét, hogy a Basudin felhasználása csak 2008.decemeber 31-ig engedélyezett, élelmezésügyi várakozási ideje zöldségféléknél 14 és 21 nap. A Cuproxat és a Topas gombaölő szerek, a rovarokra nem gyakorolnak hatást.
A szőlő levelein az érmenti húzott levéllemez, a sárgulás vírusfertőzésnek a tünetei. A vírusfertőzéstől a növényeket már mentesíteni nem tudja, ezek életük végéig fertőzöttek maradnak. A betegség az oltványokkal került magához. Vírusbetegségeknél a védekezés egyetlen járható módja a MEGELŐZÉS. Ezért különösen fontos, hogy csak ellenőrzött helyről és ellenőrzött, növény-egészségügyi útlevéllel rendelkező szaporítóanyagokat vásároljunk, és ezeket a dokumentumokat örízzük is meg.
A szilvafája szilvahimlő betegség tüneteit mutatja. A Plum pox virus fertőzése okozza a betegséget, a vírustól a fát mentesíteni nem lehet. Levéltetűvel és pollennal más csonthájasokat (őszibarack, kajszibarack, mandula) is megfertőzheti, ezért az ilyen fertőzött fákat érdemes mielőbb kivágni. A beteg fák terméseinek íze eltér az egészségestől (kevesebb a cukor és víztartalma), és számos fajtánál érés előtt a termések lehullanak. Az államilag ellenőrzött oltványok vírusfertőzöttségét az előállítás során folyamatosan ellenőrzik, az árusításnál az oltványokra rögzített növény-útlevél ezt az adatot is tartalmazza.