1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A szaporítás házilag is kivitelezhető módjai közül,az un.vegetatív szaporítás a legegyszerűbb.Ennek módja mikor az anyanövény sarjait leválasztva arról tovább neveljük önálló növényként. Ez lehet akár tőosztás vagy a szárakon megjelenő sarjak leválasztása. Minden ezt követő szaporítási eljárás nagyon bonyolult és nem kevés türelem szükségeltetik hozzá.Mivel a leírása több oldalba is belekerülhet,javaslom megtekintésre a következő oldalt ahol minden részletesen látható olvasható az alábbi linkre kattintva.
Bőségesen öntözze, akár naponta is. Nem bírja a szárazságot. Fényigénye közepes, a direkt napfényt vagy a félárnyékot kedveli. Hőigénye közepes. Ideális hőmérséklet 13-18 C között. Egyes fajok a tűző napot kedvelik, mások jobban kedvleik a többnyire árnyékos fekvésű területeteket. A gyenge hajtások lemetszésével elősegíthető a virágzás. HA magvetéssel kapott növény, akkor 4-5 éven belül, a dugványról, bújtvánnyal szaporítottak 2-3 éven belül virágoznak.
A teljes levél alakját, erezettségét, a levelek sajátságos elhelyezkedését a hajtáson bemutató éles képek nélkül a növényt nem lehet meghatározni. Kérem, a leírtak szerinti fotókat küldje meg és azonnal válaszolok:)
A lime, ahogy a citrusfélék, 10-15 éves korában szokott teremni általában. Káliumdús tápoldattal kell öntözni. Most nyáron jobb lenne a szabadban tartani, vagy párásítani a lakásban a levegőt. Ha ez nem lehetséges, spriccolni a leveleit, de ne jéghideg vízzel, hanem inkább kézmeleggel.
Az apró, légy-szerű repkedő állatok valószínűleg a növények talajából bújtak elő, és azokkal kerültek be a lakásba. A talajban, tőzegben lárva alakban meghúzódva a virágokkal elterjeszthetők, a meleg hőmérsékletű lakásban hamar kifejlődnek belőlük a hártyásszárnyú szúnyogok vagy legyek. A repkedő alakja nem károsít, a talajban élő lárvák sem mindegyike bántja a növényt gyökérzetét, de jelenlétükkel zavarják az otthon komfortérzetét. A lakásban rovarölő szereket kipermetezni egészségügyi okokból nem szabad. Ha kezelni szükséges, lépcsőházba, garázsba, vagy a lakás olyan részébe, helyiségébe vigye ideiglenesen a növény(eke)t, ahol senki nem tartózkodik. Kezelésre javaslom az Actara 25 WG nevű szert, annak permetezésre javasolt oldatával, bő lémennyiséggel, víz helyett öntözze be a cserép talaját. Ezt ismételje meg még két alkalommal.