1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A bálványfa irtása rendkívül nehéz, és nagy körültekintést igényel. Még a legóvatosabb vegyszeres kezelési eljárással sem kerülhető ki a gyep sérülése. A bálványfák levelei a permetezést követően rövid időn belül elszáradtak, de a következő évben sajnos jelentős részben sok bálványfa újra kisarjad. Jó hatásfokú a Banvel és a Garlone, de az irtás így 2 évig is eltarthat. A Glialka 480 Plus, a Medallon Premium vagy a Roundup Bioaktív elég hatásosak. Szeptemberben érdemes permetezni és tavasszal megismételni. Utána 6 órán keresztül ne érje víz.
Az orchideák nagy része a gyökerei egy részét más más célra használja.Jelen esetben a középső részen látható kissé sárgás gyökerek a kimondott talajban lévő keringést kiszolgáló gyökerek(nem szabadna ennyire sötétsárgának -barnának lennie valószínű, hogy sok volt a víz) a majdnem fehér zöld végű gyökerek a páratartalmat hasznosítja, illetve a zöld csúcsokkal a fényt hasznosítja (asszimilál)éppen, ezért átültetéskor nem is szabad őket a cserépbe erőltetni. A látható növénynek nincs semmi baja kissé szárazabban kellene tartani.
Lehet, hogy káliumhiányos a fa, ezt tápoldatozással kell kipróbálni, de az is elképzelhető, hogy a gyökerei vízben fulladoznak, kérhetek egy képet?
Fás szárúakhoz való gyökereztető porral kezelje. Gyökereztetés előtt a terméseket távolítsa el a hajtásvégekről. Gyökereztetni perlitben szokták, Hermesz boltokban is kapható. Gyökereztetés alatt nagyon magas páratartalmat kell biztosítani a hajtásnak, tűző napon ne álljon a gyökerezés alatt, Tujafélék gyökereztetését télen szokták végezni hideg üvegházban, a nagyon meleg idő nem ideális erre a célra.
A tuják pikkelyleveleinek barnulása gyakori. A tuják sekélyen gyökeresedő, vízigényes növények, ezért folyamatosan öntözni kell őket. A kiszáradás jelei a kezdetben sárguló, majd barnára váltó levelek, amik először a csúcsi részen jönnek, majd fokozatosan az alsóbb részeken a növény külsejétől befelé haladva. Télen a napégés és a fagy is okozhat barnulást. Napégés csak a növény déli oldalán mutatkozik, ahol az ágvégek barnulnak. Gyakran a nem megfelelően kijuttatott, vagy nagy adagban adott gyomirtó szerek is okozhatnak barnulást a tujákon. Ha atka, gomba, vagy tetű lenne, akkor a friss hajtásoktól kezdve, befelé barnulnának a levelek. Tápoldatot javasolok első körben, és rendszeres locsolást. Ha a földje jó és elegendő vizet kap, magához fog térni.