1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Két fajtáját ismerjük: A földi bodza alacsony bokor, ősszel levele elhal, tavasszal újra kihajt. Gyökere könnyen terjed. Az egész növény hasonlít a bodzafához, levele, virágja és termése, ám jellegzetesebb illatú. A bodzafa magas cserje, vagy alacsony fa formában fordul elő. Levelei 5-9 ágúak. Virágzata az ágak végén fejlődik ki, sárgásfehér, kellemes illatú, május, júniusban virágozik. Termése feketés lila, lilásvörös, édes, savanykás bogyó. Ízlés szerint választják az egyik vagy a másik fajtát.
A vizicsigák nagyon hasznosak a vizi ökoszisztémákban, többféle feladatot látnak el. A termelődő törmeléket fogyasztják általában, de algát is legelnek. A vízből kivonják a meszet és beépitik a házukba, ezzel azt lágyítják. Eléggé igénytelen jószágok, a víz összetételének változását jól tolerálják. Életkoruk változó, néhány évig élhetnek. Elég gyorsan fejlődnek és sok petét leraknak. Halakkal jól társíthatók. Üdvözlettel: Kiss Krisztián
Úgy hallottam, hogy 10l vízhez 2 dkg salicil kell, és leginkább a fürtökre kerüljön. Remélem beválik, ha nem, más vegyszerrel nem szabad próbálkozni. Annyit lehet tenni, hogy a darázsinvázió előtt le kell szüretelni:)
Az éredő meggy terméseken a fómás és a glöospóriumos betegség is okoz besüppedő foltokat általában a gyümölcsök alján. Különösen esős, csapadékos időjárás esetén gyakori megjelenésük. Ellenük a mankoceb hatóanyagú kontakt, és a tiofonát-metil, azoxistrobin, ciprodinil, difenokonazol hatóanyagú felszívódó hatású szabadforgalmú gombaölő szerek hatásosak. Eredményes védelemhez sziromhullás után már szükséges a permetezés.
A gardenia igen szeszélyes növény. A virágbimbók kifejlődéséhez 16-18 °C-os éjszakai és 20-22 °C fokos nappali hőmérsékletre van szüksége. Egyenletes hőmérsékletet (télen 10-16 fok) és gondos öntözést igényel. <p>Kifejezetten utálja a kemény vizet, ha nincs ideje forralni neki vizet, állott vízzel locsolja. Télen vízigénye csökken, csak arról kell gondoskodnunk, hogy ki ne száradjon talaja. <p>A rovarok melyek megtámadták a növényeit valószínű, hogy liszteskék. Mellékelem a róla szóló leírást!