1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Mivel meleg az időjárás, a növény öregedésével az alternáriás foltosság lehet, ez kör alakú barna foltot mutat, és idővel a folt nagyobbodik, szárad. A termésen a kocsány felől okoz szintén barna színű, besüppedő foltokat. A védekezésre a réztartalmú készítményeket, a ditiokarbamát hatóanyagcsoport valamely tagját, a folpet, kaptán. klórtalonil hatóanyagú kontakt készítmények valamelyikét javaslom.
Ez egy természetes jelenség, többek közt amiatt a különleges mintázat miatt ültetik, amelyet ilyenkor hagynak maguk után a lehulló kéregdarabok. Ez a folyamat időjárásfüggő, valamikor gyorsabban, szinte napok alatt, valamikor pedig lassabban következik be. Tehát aggodalomra semmi ok. Édenkertész
Kedves Júlianna! Szaporítás: A fikuszok félfás dugványát tehetjük vízbe, perlitbe, homokba vagy földbe. A dugvány vágása mindig a fásan erezett szárrésznél történjen, úgy, hogy az íz alatt maradjon néhány cm szár, az első levelet vágjuk le és a következőket egy gumigyűrűvel fogassuk össze - így kisebb a párologtatás. A kb. 5-8 leveles dugványt földbe vagy más szaporító közegbe téve tartsuk a talajt nedvesen, a hőmérséklet pedig legyen 20-22 fokos. A kiöregedett fikusz légbujtással szaporítható. Mivel egy kis gyakorlat kell hozzá, inkább gyakorlott hobbikertészeknek ajánlott. Válasszunk ki egy 1-3 cm közötti, egészséges ágat, húzzuk le a külső héjréteget 1 cm-es sávban - elvileg itt kezd el majd gyökeresedni. Ezután nedves tőzeget kell helyezni a vágási felültre, majd az egészet műanyag fóliával körbe kell kötözni. Mikor elég gyökeret eresztett metsszük el az ágat és ültessük át cserépbe a fikuszt. Tápoldatozza a földjét, ne csüggedjen, lombosodni fog. Édenkertész
Kedves Adrienn! Azt nem írtam az imént, hogy meleg napokon lágy vízzel zuhanyoztathatja. Átültetni elegendő 3-5 évente tavasszal, a gyökereket is vágja vissza ilyenkor.Tápoldatozni májustól szeptemberig kéthetente célszerű, télen hathetente ajánlott. Kedveli a szerves tápanyagot. Édenkertész
Fontos a megfelelő koncentráció, különben a többi növény is megsínyli. Sarjhajtások irtására: 3,5 %, - nap; totális gyomirtásra, cserjeirtásra: 5,0-6,7 l/ha, - nap; De évelő gyomok ellen: 5,0 l/ha, 21 nap