1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A Kivi házilag történő szaporítására nehéz. A hajtások gyökereztetése körülményes, az apró, fekete magok sem csíráztathatók egykönnyen. Arra kell vigyázni, hogy a gyökerek az állott vízben ne induljanak rothadásnak. Minden esetre meg kell próbálni, mert sokaknak azért sikerült!
A bálványfa gyökérzete sebezhető, de ha nem sikerül eltávolítani maradéktalanul, könnyen újrasarjad. A Glialkát javaslom első körben. A 3,5 %-os koncentráció elegendő, a termőföld miatt. Édenkertész
A korallberkenyét csak alakító metszésben szokták részesíteni. A gömbkoronájú díszfáknál ez elmaradhatatlan. Az örökzöldeket is általában tavasszal ajánlott metszeni.
Minden édes illatú, nagy tömegben virágzó díszfa vagy cserje vonzza a méheket, de a virágzás néhány hete miatt nem érdemes lemondani a látványról, amit nyújtanak. Édenkertész
A problémának több oka is lehet. A muskátli igényli a sok napfényt és a meleget, de csak a félárnyékos helyen fejlődik szépen, mert gyökerei érzékenyek a nagy hőségre, hamar rothadásnak indulnak. A rendszeres tápanyag- és vízellátáson túl az elszáradt lombokat és a hervadt virágokat ki kell törni, a túlságosan növő hajtásokat vissza kell csípni. Figyelni kell az esetlegesen megjelenő kártevőkre és kórokozókra is, melyek a levelek foltosodását, vagy száradását okozhatják. A leanderek szaporításának legegyszerűbb és leggyakoribb módja a hajtások gyökereztetése. A magoncok akkor lesznek ültetésre alkalmasak, amikor már két levélkéjük van. Óvatosan ültessük mert a kis gyökér letörhet, megsérülhet. Ültethetjük a magokat egyből a földbe, állandóan nedvesen tartva előbb-utóbb kibújnak a földből a kis növények, de cserépbe vagy ládába is tehetjük a magokat, és amikor már néhány centisek, akkor szétültetjük őket. Édenkertész