1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Vérvirág - Haemanthus coccinesus Hagymás növény Dél-Afrikából, mely tavasztól őszig van lombban, utána akár sötétben is lehet teleltetni anélkül, hogy károsodna, mivel visszahúzódik olyankor. Csigáktól védett, napos helyen tartsuk nyáron, ne öntözzük túl sokat.
Most ősszel is meg lehet venni és átteleltetni. Télen a legjobb számára a melegház, télikert, de biztosan áttelel, akár egy majdnem sötét garázsban is. Vigyázzon arra, hogy +6 - +7 °C-nál alacsonyabb hőmérséklet ne érje a növényeket és a hőmérséklet viszonylag állandó legyen. Teleltetés közben, ha a hőmérséklet az említett +7°C körüli, akkor a levelei is túlélik a téli időszakot, a növényen maradnak. A földjét csak igen óvatosan kell öntözni. Szinte félszáraz, - alig nedves állapot a legmegfelelőbb. Tavasszal, fokozatosan növelhetjük a fényt, egy mérettel nagyobb edénybe ültetjük a növényt és 15:5:10 NPK arányú tápoldattal elkezdhetjük öntözni. Fokozatos átmenet után a végleges helyére tehetjük.
A szőlő elterjedt betegsége az "esca". A neve egy tünetegyüttest jelent, egész Európában elterjedt, gyakori. Pontosan eddig nem tudták a szakemberek meghatározni az okát, de több gombafajt is azonosítottak ilyen betegségben szenvedő szőlőtőkékből. A növény lassú halálra, pusztulásra van itélve. Életét meg lehet hosszabbítani, ha bőségesen ellátjuk tápanyaggal, bátran alkalmazhatjuk a lombpermetezés formáját, öntözzük, és a beteg barna faszövetű részeket lemetsszük a tőkéről, és azt követően megsemmisítjük.
Különleges gondoskodással késztethető virágzásra. A tápdús, jó vízgazdálkodású talajt és sok napsütést kíván. Ha ezt megkapja, virágozni fog. Mivel nem télálló, hazánk klimatikus viszonyai között télire mindenképpen fel kell szednünk és száraz, hűvös helyen teleltetni.
Az ámbrafa napos vagy félárnyékos helyre való. A savanyú talajt kedveli, mészérzékeny, meszes talajon levelei besárgulhatnak. Telepítésnél savanyú kémhatású tőzeget kell keverni az ültetőgödrébe, illetve a későbbiekben is figyelni kell, hogy a talaja ne meszeződjön vissza. Ez utóbbinak a technikai biztosítása nehéz: a fák gyökérzete évről évre a törzstől eltávolodva nő, tehát egyre nagyobb talajtömeget kell(ene) savanyítani. Ha tőzeget ás a talajba, a körülötte elhelyezkedő gyepet tönkreteszi. Megoldás a gyökérzóna talajának ecetes vízzel történő rendszeres áztatásszerű beöntözése. Erre a célra a 20 %-os ételecetből 1 evőkanállal mérjen 10 liter öntözővízbe. Alkalmanként 6-8 vödör víz szükséges lehet. A levelek sárgulása vashiányt mutat, a talaj mésztartalma gátolja a vasfelvételt. Permetezze a fa lombját még augusztusban Wuxal szuper kombinált műtrágya 0,2-0,3 %-os oldatával 2x. Tavasszal a wuxalos lombpermetezést májustól folytassa.