1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Kedves Nóra! Ha a fenyő a tűző nap ellenére kapott elég nedvességet, akkor ez nem jelenthet gondot. Ajánlom a növényt élőben is megnézetni egy hozzáértővel, mert lehet, hogy valamiféle örökzöldeket támadó fertőzés, vagy kártevő a barnulás oka. Ebben az esetben permetezéssel is megállítható a károsodás.
A túlzott meleg, a túl kevés fény és a túl száraz levegő is árthat a növénynek. Ilyenkor a levelek elszáradhatnak, a növény felkopaszodhat. Ha ugyanazon a helyen tartja, a fény és a hőmérséklet még változhat az időjárás hatására. A takácsatkák és a pajzstetvek gyakran károsíthatják, de ezek láthatóak a növényen. A gombás megbetegedések általában kör alakú, világos folt formájában jelentkeznek a leveleken. Mivel a levélfoltosságot is említette, mindenképp le kellene permetezni alkalmas gombaölő szerrel, és ezt többször ismételni!
Jó választás!:) A keserűlevélke nagyon szép, kedves kis növény és könnyű gondozni. Szinte bármelyik igényesebb virágüzletben megvásárolható!
Van egy gombás betegsége, a fuzárium, szedjük le a beteg leveleket és a növény él, virul tovább. Ami komolyabb betegség, az a pajzstetű. Teljesen elszínezi a leveleket, szürkés árnyalata lesz, nem valami esztétikus, és az egész növényt képes tönkretenni. Itt a kezdeti státuszban még lehet védekezni azzal, hogy a megtámadott leveleket eltávolítjuk. Az alacsony vagy magas páratartalom, az erős napsugárzás, a növényvédő szerek, esetleg fényhiány is barna színű levélfoltosodást válthatnak ki.
A Hardy körtefajta nem öntermékenyülő, szüksége van porzó fajtára. Legjobbak a következők: Bosc kobakja, Clapp kedveltje, Serres Oliver, Vilmos fajta. A korona esetleges visszametszését majd csak tavasszal javaslom, amikor egyébként is meg kell vizsgálnia az esetleges fagykárt.