1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Kedves József! Véleményem szerint könnyen elképzelhető, hogy a diófa gyökere nyomta meg a falat, ill. az épület alapját... javítás után feltételezhető, hogy nem ismétlődik meg az eset, de nem garantálható. Ha még friss a repedés várjon egy kicsit, hogy nagyobb lesz-e, vagy tovább reped-e... ha igen, akkor még dolgozik alatta a gyökér... ha már egy jó ideje nem reped tovább, akkor érdemes kijavítani az épület hibáját.
Az akácfát is ugyanúgy kell kezelni átültetéskor,mint a gyümölcsfákat. Átültetéskor, a földből kivett fa gyökérzete megsérül, kisebb, rövidebb lesz, mint korábban. A begyökeresedés elősegítése érdekében ajánlott az átültetendő növény lombját visszametszeni: kisebb lomb fenntartásához a csökkent funkciójú gyökérzet is elegendő.
A részben kifejlődött szedertermések egyenetlenül értek be, a még piros színű részeit valamilyen szívó szájszervű kártevő szívogatta korábban, valószínű poloska. Az összeaszalódott termésen(2.kép) egyértelműen látszik a Botrítis cinerea gomba szürke "penész"bevonata. A szeder tő jó erőben van, feltételezhetően rendszeresen öntözik, hiszen az idei nyárban öntözés nélkül a szeder nem is tudta kinevelni terméseit. A szeder termései körül a ráboruló hajtásokat érdemes elhúzni vagy levágni, hogy a gyümölcsök körül járjon a levegő. Az öntözést ne este végezzék, hanem reggel, és a szeder lombját ne érje víz, mert a gomba csak vizes körülmények között tud súlyos kárt okozni.
Az ültetés legjobb időpontja a tavasz, amikor az idő már felmelegedett! A kiültetett gyökeres vesszőket vagy sarjakat arasznyi magasságban kell visszametszeni. A fügebokrot ősszel mindenképp takarni kell, mert különben hajtásai elfagynak és ha a tövéből tavasszal új hajtások fejlődnek is, azok termést nem hoznak. Csak akkor kezdjük meg, amikor a lomb teljesen lehullott. Fokozatosan takarjunk: először csak ágakkal, szalmával vegyük körül az összekötözött vesszőket, azután, amikor a hideg fokozódik, hajtsuk le a vesszőkötegeket és takarjuk be földdel.
Kedves Sára! Sajnos a képeket nem tudom megfelelő minőségben kinagyítani, de valamiféle gombásodásra gyanakszom. Javaslom, hogy egy nagyobb kertészetbe vásároljon gyep gombásodása ellen permetezőszert és - ha teheti - vigye magával a fotókat is!