1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A tünet alapján tujamoly, vagy atka lehet a tettes. Felszívódó hatású növényvédőszeres permetezés segíthet.
Valamilyen szívó kártevő él a levelek hátoldalán, valószínű körtelevélbolha. Legyen szíves vizsgálja meg a tünetes leveleket, és küldjön róluk közei képet, csak az alapján tudok javasolni védekezési módot.
Olyan betegség nincs, ami ennyi féle növényt megtámad. A baj a növényeknél nem azonos. Kérem küldjön fényképet a betegségről, a tünetekről!
Igen. Mivel leveleinek minden részéből regenerálódik a teljes növény, legegyszerűbb, ha leveléről szaporítjuk. A lehullott leveleket ültessük nedves homokba, tegyük világos helyre. Egy év múlva cserepezhetjük. Átültetése tavasszal aktuális.
Az oldalukat fokozatosan, tavasz végétől egészen nyár végéig, (utolsó időpont van) több nyírás alkalmával lehet metszeni. A csúcsát hagyja megnőni a kívánt magasságig, majd attól fogva a tetejét is nyírhatja. Fontos, hogy kapjon elég vizet és tápanyagot is. Ja, és a fás részekig ne vágjon vissza!