1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A fehér bevonatban élnek-e mozgó 1-3 mm-es állatok vagy repülő egyedek? A kép nem elég éles, sajnos, tudna jobbat küldeni?
Bármikor, amiben tudunk, segítünk, vagy írunk róla, vagy videót teszünk fel és kikerül a címlapunkra. Várjuk a kérdéseit! Üdvözlettel, Édenkertész
A beteg részek könnyen lepotyognak, érdemes lerázni és eltüzelni azokat, mielőtt fertőzési forrássá válnának. A legkíméletesebb eljárás a kézi leszedés, de több növénynél ez sok időt igényel, ezért cirokseprűvel óvatosan az ágak közé hatolva gyorsítható a munka. Kíméletes és a gyors módszer a nagy erejű vízsugárral való eltávolítás, amely során lehetőleg lefelé irányuló szögben kimosathatók a könnyen leváló, elpusztult részek. Persze ez nem mindenütt lehetséges. Furcsa, mert nem szoktunk hozzá; a tujákat is permetezni kell. Júliustól októberig kéthetente permetezni kell a tujákat kaptán, mankoceb, kresoxim-metil, miklobutanil vagy tribázikus rézszulfát hatóanyagú szerekkel. Az áruházakban tudnak felvilágosítást adni, h pontosan mely szerek tartalmazzák ezeket az anyagokat.
A ragacsosságnak két oka lehet: vagy a citromfa levelében található illóolajok; ez esetben semmi baj nincs. Vagy kártevő rovar: főleg pajzstetvek, melyek lehetnek a száron, de a leveleken is gyakoriak. Vizsgálja meg, hogy levéltetvek vagy pajzstetvek vannak-e a citromfán, mert ettől függ a védekezés módja. Valószínűbb, hogy pajzstetvek. Folyamatosan öblített, szappanos vizes szivaccsal alaposan le kell dörzsölni, valamint 7-10 naponta, 2-3 alkalommal Vektafid A/E-el szabadtéren permetezni, illetve Actara 25 WG megfelelően hígított oldatával ismételten beöntözni, amennyiben a növény szára még nem nagyon fás. Utóbbi készítménnyel -de csak a szabad levegőn- (!) permetezni is lehet. A növényt a későbbiekben is érdemes figyelni, és ha újra megjelennek a pajzstetvek, azokat mielőbb el kell távolítani az említett módon, és a növényvédő szeres kezeléseket is meg lehet ismételni.
Lehet hogy huzat érte, esetleg túl lett öntözve. Vagy kórokozó támadta meg. Van valami a levelek fonákján? Esetleg a földjén? Az egészséges növényrész vízbe rakva ki kell, hogy gyökerezzen. Ilyen úton megújíthatja növényét.