1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Tetű lehet, jól gondolta. A ragacsosság a mézharmattól van, mert a tetvek miatt nem tud a növény lélegezni. A korompenész gombái megszaporodnak rajta és ezért szárad el, és hullik le. A tetveket kell elpusztítani, hogy rendbe jöjjön a növény. Lemosást, nem ajánlok, ahogy kérte, bár az sokat segítene, de lehet a boltokban kapni olajos permetezőszereket: pl Vektafid. Az olaj elzárja a tetveket a levegőtől és elpusztulnak, ez is bio módszernek számít. A metszésről: Fontos, hogy tudja, hogy a frissen metszett ágakon növő hajtások az adott évben általában nem virágoznak, de ha nyár közepén metsszünk, akkor kinőnek és télre megerősödnek annyira az új hatások, hogy a következő tavasszal jó eséllyel már hozhatnak virágot. Kevés növénynél ennyire kiszámítható a metszések következménye, mint a leandernél. Ha a leandere csúnyán fel van kopaszodva, de már nagyon fás a törzse, akkor nyugodt lélekkel előveheti a fűrészt. Ilyenkor a kedvünk szerinti formát alakíthatjuk ki, aszerint, hogy kerekded vagy hosszúkás, tőből elágazó, vagy inkább magasabban elágazó növényt szeretnénk. Ilyenkor számolnunk kell azzal, hogy a vastag törzsön számtalan kis hajtás fog előbújni, amiket többnyire ritkítanunk kell.
Igen. A gyep télre felkészítésének egyik legfontosabb feladata a tápanyagutánpótlás. Legkésőbb november elején végezzünk trágyázást, ügyelve az egyenletes kijuttatásra. A csomókban maradt trágya kiégeti a füvet, a következő évben foltos lesz a gyepünk.
Már csak a teleltetés a fontos. A hagymákat fagymentes, száraz (de nem túl száraz) helyen teleltessük át. A hagymákat nyáron napos helyre, a kertbe vagy az erkélyládába, jó minőségű földkeverékbe ültessük, bőségesen öntözzük. Az ily módon nevelt növények csakhamar kifejlődnek, azonban többnyire csak a következő évben virágoznak. Előfordulhat viszont az is, hogy az elültetett hagyma csak egyszer virágzik és többet nem. Az ilyen növények általában szobai tenyésztésűek. A tubarózsát nyáron szükség szerint öntözzük. Hetenként 1-2-szer tápoldatozzuk. Azon tövek öntözését, amelyeken virágzat nem fejlődött, október-novemberben fokozatosan szüntessük be és szárazon teleltessük őket.
Monstera deliciosa (könnyező pálma) növényt sokan szeretik, mert igénytelen, a szélsőséges körülményeket is jól tűri és hosszú évekig él, sajnos többnyire azért szabadul meg tőle az ember, mert kinőtte a lakást. Kisebb lakásba a Monstera deliciosa "Borsigiana" változat ideálisabb, a kisebb helyigénye miatt. Ne távolítsa el a gyökereket, inkább hajtsa vissza őket, hogy a talaj felé nőjenek. Moharúddal is megtámaszthatja a növényt, így természetesebb környezetet biztosíthat a számára.