1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A Mimosa pudica, vagy más néven Mimóza érzékeny virág, levelei érintésre, vagy erős hőhatásra összecsukódnak. Brazíliában őshonos. Magasság kb. 50 cm, szobanövényként is kedvelt faj. Tartsuk egy világos helyen, de óvjuk a túl erős napsütéstől, ha kell nyáron árnyékoljuk vagy tegyük egy olyan ablakba ahol csak kevés közvetlen napfényt kap. Legalább 15-18C -ot igényel, de inkább 20-25C az ideális a számára. Télen vigyázzunk, hogy a hőmérséklettel arányban álljon a páratartalom. Nyáron pedig a túl nagy meleg okozhat problémát ha kevés a levegő páratartalma. Öntözni, különösen fiatal korában inkább esővizet használjunk, mivel a kemény meszes víz elősegíti a palántabetegségek pusztító terjedését. Egy jó tanács ami más növényekre is igaz: inkább tartsuk szárazon mintsem túlöntözzünk, az elsõ esetben még "visszahozható "az életbe, de ha elpusztult a gyökérzete, a növény sem éli túl ezt. Rendszeresen ellenőrizzük a talaját, ha a felső 1-1,5 cm kiszáradt öntözzünk, de nagyon vigyázzunk, hogy ne álljon a cserép vízben mert a gyökerek kényesek a pangóvízre és hamar rothadásnak indulnak. Ültetőközeget mészmentes tőzeg, lombföld, és kevés érett marhatrágya keverékből készíthetünk. Általában nem szükséges tápoldatozni, mert az ültetőközegbe kevert OSMOCOTE biztosítja a megfelelő tápanyag ellátást. Virágai nyáron nyílnak, rózsaszínek, kb. 2-3 cm átmérővel.
Kérdésében nem említette, hogy milyen fenyőről van szó. A fenyő gubacstetű elsősorban a lucfenyőt fertőzi, kifejezetten szárazon tartott egyedeket. Sajnos a már kifejlődött gubacsok a fán tovább éktelenkednek, elszáradtan barna színűek, eltávolításuk csak vágóeszközzel lehetséges. A gubacsok feletti hajtások, hajtásrészek elszáradnak, elhalnak. Védekezés alapja a még zöld gubacsok lemetszése, mielőtt a tetvek a gubacsokat elhagynák. Ezzel a továbbszaporodásuk megelőzhető. Kémiai védekezés az elhúzódó rajzásuk miatt nem hatékony. A fenyőágak törzs felőli felkopaszodását elsősorban a fák vízhiánya okozza. Az idei extrém időjárás mellett a fenyőket öntözni kellett (volna).
Csak a már tövéig elszáradt virágszárakat vágjuk le, bármi lehet a virágszáron még ezután is(elágazva tovább virágzik,sarjat hoz......stb)
Kedves Cili! Sajnos a Gyom-stopon kívül az egyesével kihúzkodást tudom csak javasolni... ha sikerül gyökerestül kitépni, az a leghatásosabb megoldás. Ezen kívül egyéb márkájú gyomirtókkal is próbálkozhat, de vigyázzon, hogy csak a gyomnövényre permetezze!
Félfás hajtásdugvánnyal szaporítható, de nagyon lassan gyökeresedik. Türelem!