1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Sajnos citromnád nevű növényt nem ismerek, de ha a latin nevét is meg tudná írni, akkor könnyebben beazonosíthatnánk a növényét.
A tölcsérjázmin vagy meténggyökér (Mandevilla) Amerika trópusi részeiről származik, tehát meleget, világos helyet és bő csapadékot kíván - ezt nyáron a szabadban könnyen meg is tudjuk neki adni. Télen viszont védett helyet kell számára keresnünk, de mivel a kellő páratartalmat a lakásban ritkán tudunk biztosítani, jobb ha télire hűvös - 10-15 fok közötti helyen tartjuk, ritkábban, de locsoljuk. A leveleinek hullatása is a meleg, szobai levegő az okozója. Az ellentmondó tanácsoknak is valószínű az "eltérő" téli-nyári tartás az oka.
A talajban élő élősködőktől a legegyszerűbben a talaj cseréjével lehet megszabadulni. A meglévő talajt a beültetés (felhasználás) előtt a talajt 100 °C körüli gőzben 30-40 pereces kezeléssel mentesíteni lehet a kártevőktől. A kezelés háztartási sütőben is elvégezhető. Remélhetőleg megtérül a sok ráfordított energia és túléli a fikusz a kezelést.
A növény a Paphiopedilumok nemzetségéhez tartozik(valószínű egy nagyvirágu hibrid),amely elvirágzása után hozott uj sarjnövény felnőtté válásakor (időtartama kb.9 hónap) fog újból virágozni .nem ragaszkodik az átlátszó cseréphez.hőmérsékleti igénye:15-25 fok.Nem pára és fényigényes,nem szereti ha a levelei vizesek.
1. Mammillaria sp., 2. Mammillaria elongata, 3. Pachycereus pringlei (?) Ficzere Miklós