1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A Dracenát évközben akkor öntözzük, ha a földlabda teteje megszikkadt; ez a fiatal növényeknél gyakrabban fordul elő, az idősebbeknél kb. 3 naponként. Télen ritkábban és kevés vizet kapjanak, nehogy a gyökerek rothadni kezdjenek. Átültetni tavasszal kell, ha a növény kinőtte a cserepét. Tápanyagot tavasztól őszig kéthetenként kaphat.
Granny Smith Október második dekádjának végén éri el optimális szüreti érettségét. Fogyasztási érettsége április végéig tart. Gyümölcse középnagy vagy nagy, kerekded vagy csonkakúp alakú. Héja viaszos bevonatú, fényes és teljes érettségben zöld színű, nagy fehéres paraszemölcsökkel pontozott. Íze mérsékelten savanykás. Korán termőre fordul és bőtermő. Almafajták vásárlása Szedés október végétől november elejéig. Nagyon régi fajta, csak Európában új. Csak meleg vidékeken érik be. Termése középnagy, fűzöld színű (zöld alma). Lédús, savanykás, üdítő, kemény. Erős növekedésű. A termés kezdetben rendszeres, bőséges és egészséges. Granny Smith almafa porzófái: Cox Orange, Jonathan, Golden Delicious, Starking
Tulajdonképpen szinte minden növény szaporítható dugványozással, csak az ideje nem mindegyiknek most van és különféle körülményeket igényelnek az eredéshez. Ha szaporítani akarjuk, érett dióját egyedi edénybe ültessük, és télen - az egerektől, madaraktól, mókusoktól megvédve - tartsuk hideg, nedves helyen. Kora tavasszal csírázik, és a nyár elején kiültethető. A csemetét az első-második télen védjük a hidegtől.
Igen, a cikkben olvasható módon kb 1 cm-es részt, azaz talpat vágjunk az ananászból és ezt gyökereztessük. A z ültetőközegbe azért kell homokot keverni, hogy lazítsuk azt ezzel is könnyítve a begyökeresedést. Sok sikert!
A mini gerbera nagyon érzékeny a vízre, csak akkor kell locsolni, ha a földje már kissé száraz. Folyamatosan, de nagyon keveset kell öntözni. A száradás és a kidőlés is arra utalnak, hogy túl lett locsolva. Próbálja meg kiszárítani, jó lenne, ha megmaradna!