1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A fenyőfélék nem őshonos fajok, nem kedvelik a hazai éghajlatot: a szélsőséges hőmérsékletű évszakokat, a száraz, forró nyarakat, a rendszeres alacsony páratartalmú levegőt, meszes talajokat. Csak rendszeres öntözés biztosítása mellett érdemes a tervvel foglalkozni. Próbálja meg megfogalmazni az elképzelt fa tulajdonságait: kifejlett fa mérete méterben (magasság, szélesség), növekedés erélye, rövid vagy hosszú tűs legyen a levele, a levelei sötétzöldek vagy hamvasak legyenek, fagytűrése, stb. Ezek után díszfaiskolai lerakatokban vagy weboldalaikon érdemes nézelődni, tájékozódni.
A leírás alapján arra gondolok, hogy hirtelen jelentkeztek a tünetek, tehát valamilyen negatív környezeti hatás érhette - hideg huzat vagy közeli, túl meleg radiátor, esetleg valamilyen kártevő-kórokozó, amelynek nyomait a levelek fonákján kell keresni... A hibiszkusz jobban szeret 20°C fok alatti, világos helyiségben telelni, majd tavasszal a szabadba állítani. Az addig esetleg felkopaszodott hajtásokat nyugodtan messe vissza, ettől csak dúsabb lesz növénye.
A hervadásnak több oka is lehet. A növény vagy természetes elvirágzásban van,túl meleg van, szállítás közben megfázott, bár ez utóbbi esetben rendszertelenül hullatná a virágokat. Igen jól fogta fel, a virágszárnak sem szükséges a víz, bár ha túl meleg van a lakásban (18 fok felett)akkor nedvesíteni kell a közeget de éppen csak egy kicsit. Pihenő,virágzó növényt felesleges tápozni arra ott a fejlődési időszak. üdv
Igen, egyértelműen a meleg szoba okozza a levélhullást. A mirtusz télen 5-10°C közötti világos helyet igényel. A földjét tartsuk nedvesen, de a pangó vizet kerüljük. Kora tavasszal ismét a szabadba állítható, a felkopaszodott részeket metszéssel alakíthatjuk.
Kép és bővebb leírás nélkül sajnos nem tudok segíteni, hiszen a növények szinte bármely környezeti tényező megváltozására sárguló-barnuló levelekkel reagálnak. Ha hirtelen jelentkeztek a tünetek, akkor lehet, hogy megfázott amíg Önhöz került, huzatot kapott, az ablaküveggel érintkezve hideghatás érte, de túlöntözés, szárazság, alacsony páratartalom, túl sok tápanyag is okozhat barna foltokat. Ki kellene deríteni, hogy melyik ok lehet a ludas, majd megszüntetni azt.