1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Arra gondolok, hogy a hibiszkuszt belepte a tetvek által kibocsájtott mézharmat - attól ragadós - ami csökkenti a tetvek elleni szerek hatását. Érdemes először zuhany alatt lemosni ezt a bevonatot, majd azután próbálkozni ismét permetezéssel - levéltetvek elleni aerosollal vagy ha több növény is fertőzött, akkor érdemes kisebb mennyiségű permetlevet is bekeverni és hetente lefújni a növényt (növényeket).
A körtefajták meghatározásához a következő tulajdonságait veszik figyelembe:- nyári- , őszi- vagy téli érésű fajta, a gyümölcs átlagmérete gr-ban, körte alakja (szabályos körte, széles körte, megynyúlt, lapított körte), a gyümölcs héjának színe (zöld, piros, barna parás bevonatú stb), gyümölcs húsa (leves, édes, savas, vajpuha, ízes stb). Ezek ismeretében érdemes körtefajták leírásával foglalkozó szakkönyvekben utána nézni. Például: Göndör Jné 2000.: Körte. Mezőgazda Kiadó, Budapest vagy Z.Kiss László(szerk) 2001.: GyümölcsfajtákI. Almatermésűek és bogyosók. Mezőgazda Kiadó, Budapest. A fénykép alapján a megadott tulajdonságok nem azonosíthatók.
Kedves Karola! Az első kép egy Mammillaria faj. Itt még nincs semmi baja. Ha elfogyott, annak okát valószínűleg a gyökerénél kell keresni. Vegye ki a földből, vizsgálja meg a gyökerét. Ha van gyökere, ha nincs, tavaszig ne ültesse el. Tárolja hűvös helyen. Április közepén tegye kaktusz földkeverékbe, földjét tartsa enyhén nedvesen, és szép lassan meg kellene gyökeresednie. Ha ez megtörtént, ne nagyon öntözze, kb. 3 hetente egyszer kevés vízzel, télen egyáltalán ne. Az f. ibolya vagy huzatot kapott, vagy sok lett neki a 2-szeri öntözés, panghatott alatta a fel nem használt víz. Levéldugványról szaporíthatja, egészséges leveleit leszedve azokat kb. 1/3-ig dugja földbe. Így ki kell gyökereznie, és lesz sok kis ibolyája. Üdv.: Ficzere Miklós
Ez egy lombhullató dendrobium, aki ha nem kap semmi vizet(semennyit!!!!!)a lombhullatás után akkor most az új hajtások helyén virágok lennének. Mivel kapott, így sarjakat hozott melyek viszont nagyon szépek,bár ahhoz még fiatalok,hogy leválasztásra kerüljenek.Én várnék még vele tavaszig és csak akkor választanám le őket ami úgy történik,hogy az új növény és a régi szár találkozásánál egy nagyon vékony hegyes ollóval levágod és a vágási felületre azonnal fahéjat szórsz,majd egy tálcán egymás mellé fekteted őket 2-3 napra.Addig nem kaphat semmi nedvességet(még spriccelést sem!).Ezután lehet őket egyesével vagy többedmagával becserepezni de a bolti orchideaföldet előbb rotáld át és csak a nagyobb(+1 cm)darabok maradjanak meg. Sok sikert üdv
A kép tényleg érdekes, sajnos nem lehet nagyítani, hogy többet láthatnék belőle. Lehet, hogy apró sarjak lettek a növényből. Mindenesetre azt tartsa szem előtt ami már leírtam. Ficzere Miklós