1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Jó lenne, ha fotót is láthatnánk a növényről illetve a barna , kerek foltokról, amelyek a ragacsok miatt lehetnek pajzstetvek is, de lehetnek "csak" a nem megfelelő, száraz, meleg miatt kialakuló száradások is. A pajzstetvek elleni védekezés valóban nem egyszerű, a testükön lévő pajzs - amiről a nevüket is kapták - megvédi őket a permetszerektől; ezért azok legtöbbször hatástalanok ellenük. Érdemes lemosni és fogpiszkával levakarni a növényről a tetveket és utána permetezni pajzstetvek elleni szerrel, esetleg olajos spray-vel.
A tél nem igazán alkalmas időpont az átültetésre, én várnék még vele 2 hónapot. Ha nincs túllocsolva (és a tálkájában sem áll huzamosabb ideig a víz), akkor talán a szárazságtól sárgulnak a levelei? Bár ez nem valószínű, mivel a Zamioculcas pozsgás szárában és leveleiben rengeteg vizet el tud raktározni, így csak a talaj extrém kiszárítása okozhat gondot.
A babzsizsik apró ormányos bogár, mely még a zöld növényen fejlődő babszemekbe helyezi tojásait, tehát ott fertőződnek a szemek. A betakarítás után a betárolt szárazbabból bújnak elő a bogarak: ezt apró, 1 mm körüli, kör alakú lyukak jelzik a babhéjon. Mivel a bab szabadföldi fejlődése során fertőződik , akkor kell rovarölő szerrel permetezni a növényállományt . Amennyiben csak néhány kg-ról van szó a kémiai védekezés elkerülhető: betakarítás után minél előbb a babot zacskóval helyezze legalább 48 órára a hűtőszekrény mélyhűtőjébe. A - 12 oC-on vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten tartott babzsizsik lárvák elpusztulnak, így a bogarak kártételét és kikelését meg lehet előzni. Egyszerű és bio módszer.
A babérmeggyek szélvédett kertekbe, enyhe mikroklímájú területekre valók, mert fagyérzékeny örökzöldek, kivéve a kislevelű, alacsony termetű fajtákat. Valószínű, hogy nem végzetes a baj, ezért tavasszal, metszéssel korrigálható a barnult rész.
Valószínű, hogy a méretes levelű futóka nemesítés eredménye, tehát új fajtáról van szó - bár a fajta nevére sokszor nem derül fény; de a kedvező tartási körülmények, az intenzív tápanyag-utánpótlás is hozzájárul a nagyobb levélfelület kialakulásához.