1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Nyáron gyakran kell öntözni, lágy vagy esővízzel. Ha a talajfelszíne száraz, akkor már öntözze. A levelekre és a hajtáscsúcsra ne kerüljön víz, mert az rothadáshoz vezethet. Nyáron kéthetente kell tápoldatozni. A magas kálium-tartalmú műtrágya kedvező számára. A banán tartásáról többet is megtudhat az alábbi cikkeinkből.
Nyáron vagy ősszel kell kiültetni, laza szerkezetű homokos talajt igényel. Ne legyen túl száraz a levegő környezetében. Ugyanakkor világos, napos hely a kedvező számára. Az első télen, amit kinn tölt a szabadban, a fagyoktól meg kell védeni.
A mohásodás csökkentésére használjon vas-szulfát tartalmú műtrágyát. A kijuttatást követő 2. hétre a moha teljesen kipusztul, utána már csak ki kell gereblyézni.
Gyökerestől távolítsa el pl. ássa ki a csalánt. Ha már túlzottan is elszaporodott kaszálja folyamatosan. A vágás legyen olyan mély, hogy már ne legyen képes újra fejlődni a növény.
A termő almafáknál a ritkítást kell elvégezni. A letört ágrészeket, a hosszú, meredeken felefelé álló fattyúhajtásokat, a lefelé növő hajtásokat, az árnyékolt helyzetben lévő belső hajtásokat, a törzshöz túl közeli hajtásokat le kell vágni. A kedvezőtlen irányba (keresztbe) növő hajtásokat a megfelelő irányba néző rügyre metssze vissza. A már idős, kevésbé termő hajtásokat le lehet vágni. A monília következtében kialakult gyümölcsmúmiákat pedig el kell távolítani.